Smitten stiger forsat

Pressebriefing 22. december 2021

For anden dag er der over 13.000 smittede, og Omikron-varianten spreder sig hastigt. Bliv vaccineret og pas på hinanden i julen.

Omikron-varianten spreder sig fortsat hastigt. Der er et stigende antal smittede, og igen i dag er der over 13.000 bekræftede smittede. Omkring 300 af dem er personer, der er blevet smittet igen. Antallet af indlæggelser stiger ikke i helt samme tempo som tidligere. De er dog stadig steget over en længere periode. I går var der 47 personer indlagte med Omikron. Samlet er der nu 553 indlagte.

Smitten drevet af Omikron

De meget høje smittetal skyldes, at omikron sandsynligvis er blevet den dominerende variant i Danmark. Kurven for smittetilfælde med Omikron er skarpt sigende. 80 procent af smittetilfælde i hovedstaden er Omikron. Der er brug for, at vi får kurven knækket.

Der er to faktorer, som gør, at Omikron udfordrer os. Det ene er, at den er mere smitsom. Derfor er risikoen for at smitte sin husstand med Omikron større end ved Delta. Desuden beskytter vaccinerne ikke helt så godt mod Omikron, og derfor er et tredje stik vigtigt. Nye data viser desuden, at når man lige er blevet vaccineret, er man beskyttet 50 procent mod at blive smittet. Dermed kan man forhindre hvert andet smittetilfælde ved at lade sig vaccinere.

Vi kan se, at de nysmittede med Omikron har lavere risiko for at blive indlagt end med Delta. Men der er det vigtigt at se på, at det ofte er unge og vaccinerede, som er smittet med Omikron, og derfor er de data ikke overraskende. Vi kan ikke konkludere, at Omikron giver et mildere forløb, og vi kan derfor ikke planlægge med færre indlæggelser.

Indlæggelser

Omkring otte procent af de patienter, der er indlagt i øjeblikket er smittet med Omikron-varianten, mens de resterende er smittet med Delta-varianten.
Vi forventer en stigning i antallet af indlæggelser. Det er særligt de unge, der er blevet smittet med Omikron, og det er først, når den spreder sig mellem generationerne, at vi forventer en effekt på indlæggelserne.

Sundhedsvæsenet er under pres i Danmark som i andre lande. Alle lande ser med stor bekymring på Omikron. Meldingen fra andre lande er, at også deres sundhedsvæsen er påvirket af krisen. Efter to år med corona er personalet på de danske sygehuse presset. Det er allerede kritisk nu, og forventning er, at der kommer flere syge både med corona og influenza.

Myndighederne har bedt sygehusene opskalere, så de er klar til flere intensiv patienter. Det er dog ikke uden omkostninger, da der mangler hænder. Derfor vil mange opleve, at de endnu en gang får udskudt behandlinger. Men hvis man er akut syg, så er sygehusene åbne.

To nye tiltag

Epidemikommission og regeringen er klar til at indføre to nye tiltag, der skal medvirke til at dæmpe smitten. Begge dele kræver opbakning i Epidemiudvalget.

Det ene tiltag er coronapas i fitnesscentre, og det andet handler om test i forbindelse med indrejse fra udlandet. Meget få lande tester ligeså meget som Danmark. For at sikre at dem der kommer til Danmark lader sig teste, vil vi indføre krav om, at man skal være i besiddelse af en negativ test før ankomst til Danmark.

Fremrykket tredje vaccinestik

Vaccinerne er det vigtigste våben i kampen mod smitte og sygdom. Meget tyder på at revaccination giver ekstra beskyttelse mod smitte med Omikron. Derfor bliver tilbuddet om tredje stik til folk mellem 18 og 39 år fremrykket. Alle over 18 år får frem over mulighed for at få deres 3. stik lidt tidligere. I sidste uge besluttede Sundhedsstyrelsen, at fremrykke 3. stik for alle over 40 år, så de inviteres 4,5 måned efter 2. stik. Det samme tilbud kommer nu til at gælde for alle over 18 år.

Beskyttelsen efter andet stik er god mod Omikron, men varer ikke særlig lang tid. Faktisk er den aftaget allerede efter et par måneder. Med tredje stik hæver vi beskyttelsen til en effektivitet på mindst 50 procent.
De første 18 til 39-årige vil formentlig allerede kunne få tredje stik inden nytår. Allerede nu kan du booke tid, men man skal være lidt tålmodig.

Pres på testkapacitet

Der har den seneste tid været meget travlt på de mange teststeder rundt om i landet. Der testes i snit 430.000 om dagen.
Testkapaciteten opskaleres, så der fra juleaften kan testes 500.000 i PCR og hurtigtest. Fra 7. januar kan 700.000 personer blive testet med PCR eller hurtigtest.

Derudover får selvtest større plads i testindsatsen. Danmark har bestilt over 50 millioner selvtest. Flere millioner er allerede kommet, og flere kommer til i løbet af januar. De skal sendes ud til særligt kommuner, ældreplejen, sociale tilbud, skoler og daginstitutioner.
Der rådes også til selvtest. Myndighederne er dog opmærksomme på, at der i øjeblikket er mangel på hylderne i dagligvarebutikkerne, og mange går forgæves efter en selvtest. De er ved at blive bestilt hjem.

Det massive pres på PCR kapaciteten betyder, at det er vigtigt, at bruge kapaciteten rigtigt.
Derfor skal man kun bestille en tid til PCR-test, hvis man har symptomer, er nær kontakt eller har fået et positivt svar på hurtigtest.
Hvis du ikke kan afkrydse en af de tre ting, kan du tage en hurtigtest ved en af de private leverandører.

Gode råd til jul og nytår

Bliv vaccineret, og bliv hjemme, hvis du bliver testet positiv inden juleaften. Tænk på familien. Ved julesammenkomster bør man holde sig til at se den nærmeste familie i juledagene. Aflys store julefrokoster.

I forhold til nytår bør man ikke planlægge efter store fejringer. Se så få som muligt- også nytårsaften.

 

Indhold på siden: