Ikke flere coronarestriktioner fra den 1. februar

Pressemøde 26. januar 2022

Fra den 1. februar vil COVID-19 ikke længere være kategoriseret som samfundskritisk sygdom i Danmark, og derfor forsvinder de sidste restriktioner.

Vi har nået en milepæl og er nu klar til at træde ud af coronaens skygge. Vi kan nu fjerne de sidste coronarestriktioner fra d. 1. februar. Det markerer en overgang til en ny tid for os. Sådan lød nogle af ordene fra statsministeren på aftenens pressemøde.

Ifølge statsministeren er vi igennem den kritiske fase og kan nu vende tilbage til den hverdag, vi kendte før corona.

Corona ikke længere samfundskritisk

Fra 1. februar vil corona ikke længere være kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og derfor er det også slut med langt de fleste restriktioner. Regeringen har i dag har holdt møde med alle Folketingets partier, og der er entydig opbakning til at droppe kategoriseringen af corona som samfundskritisk sygdom og dermed afskaffe restriktionerne.

Epidemikommissionen har dog indstillet, at der stadig vil være visse restriktioner ved indrejse fra udlandet så som testkrav. Dette skal Epidemiudvalget nu forholde sig til.

Der vil der forsat være anbefalinger og opfordringer til brug af mundbind og coronapas på blandt andet hospitaler og i ældreplejen.

Stadig passe på de sårbare

Statsministeren kom på pressemødet med en kraftig appel til alle om at vise hensyn og passe på de borgere, der med god grund vil undgå at blive smittet med corona. Vi skal stadig passe på hinanden. Alle skal føle sig trygge i et åbent samfund. Der vil fortsat være høje smittetal og bred samfundssmitte. Det kan give en masse bøvl. Men restriktionerne er ikke længere nødvendige.

Høje vaccinationstal

Vi har igennem epidemien holdt øje med tallene for alvorlig sygdom og indlæggelser. Den kurve er nu knækket i Danmark. Det skyldes især den store tilslutning til vaccinationsprogrammet og det tredje stik. Hele 3,3 mio. danskere har fået vaccinestik siden Omikron kom til Danmark. Det er på grund af danskernes velvilje til at blive vaccineret - også med tredje stik - at restriktionerne nu kan ophæves. Vaccinerne blev vores supervåben.

Nye varianter kan opstå

Selvom restriktionerne bliver fortid og hverdagen vender tilbage, vil myndighederne stadig følge corona tæt. Corona er uforudsigelig, og der kan komme nye varianter i efteråret. Derfor der er det helt afgørende, at vi er meget velforberedte, lyder det på pressemødet.

Det kan blive aktuelt med revaccination igen senere på året. Det kan dog være, at det kun bliver de mest udsatte, som i øjeblikket bliver tilbudt fjerde stik, men det kan også være, at vi alle sammen skal have et fjerde stik.

Tre faser fremadrettet

Statsministeren taler om tre faser i epidemien fremadrettet:

  • Fase 1: Her er vi nu. Alle restriktioner bortfalder, skal stadig passe på de sårbare. Vaccinationsindsatsen fortsætter. Generelle smitteforebyggende anbefalinger. Vil være en bøvlet tid med mange smittede – meget vil blive aflyst og det kan være svært at få vagtplaner til at hænge sammen.
  • Fase 2: Forår, sommer og det tidlige efterår. Corona vil have en meget lille rolle. Det er et åbent Danmark med kram, fest og festivaler. Den fase skal bruges til at forberede os til fase 3 – vore sundhedsvæsen skal gøres større og bedre.
  • Fase 3: Efterår og vinter. Her er sæsonen igen imod os, og det er helt afgørende, at vi er godt forberedt. Måske nye varianter og måske behov for 4. vaccinestik.

Anbefaler fortsat test

Myndighedernes anbefaler fortsat, at man tager en hjemmetest, inden man skal være sammen med mange mennesker, særligt sårbare borgere. Det vil fortsat være muligt at få en PCR-test, så man kan få bekræftet sin positive hjemmetest.

Myndighederne fastholder en stærk epidemiovervågning, lyder det på pressemødet.

Epidemikommissionen anbefaler, at der stadig skal være krav om test ved indrejse i Danmark.

Det bakker regeringen op om, men det er stadig ikke helt afklaret, om det kommer til at være sådan, lyder det på pressemødet. Det kræver opbakning i Folketingets Epidemiudvalg, og her afventer regeringen stadig svar. Det forventes at komme senest fredag.

Høj immunitet i Danmark

Ifølge sundhedsmyndighederne er der er to væsentlige grunde til, at vi nu kan hæve restriktionerne. Den ene er Omikron-variantens natur. Den er nærmest fuldstændig dominerende, og den er mindre sygdomsfremkaldende. Den anden grund er, at vi har høj immunitet i befolkningen både fra vacciner og smitte.

Vi har en enorm høj immunitet i Danmark. Formentlig er det mindst 80 procent af befolkningen fra vugge til grav, der er godt beskyttet.

Høj smitte kommende uger

Vi kan forvente stigende smittetal i den kommende tid, vurderer Statens Serum Institut. Men der er ikke nogle alarmklokker, der ringer i forhold til alvorligt syge indlagte på hospitalerne. Selvom der er meget høje smittetal, er indlæggelserne ikke steget i samme grad. De kommende uger kan dog blive hårde, fordi mange vil blive syge og derfor vil være hjemme.

Tidligere fremskrivninger fra Statens Serum Institut har vist, at epidemien vil toppe med omkring 55.000 tilfælde i slutningen af januar, hvorefter den vil klinge af. Siden har man konstateret en ny undervariant af Omikron, som kan trække lidt i begge retninger. Det betyder, at toppunktet kan blive lidt højere, og det kan også række lidt længere ind i februar. Omvendt regner SSI med, at der kan være et stort mørketal. Det kan til gengæld trække lidt i den anden retning, så epidemien topper tidligere end ventet.

Der vil komme nye varianter, fordi COVID-19 muterer, lyder det fra Statens Serum Institut. Det vil der blive holdt øje med. Sundhedsmyndighederne lemper ikke på overvågningen, og de vil sige til, hvis der sker noget bekymrende.

Undervarianter af Omikron

Der er to undervarianter af Omikron – BA.1 og BA.2. Andre lande kigger til Danmark for at få viden om Omikron og de to varianter.

Globalt er undervarianten BA.1 den hyppigst forekomne. Men i Danmark har undervarianten BA.2 udviklet sig hurtigt, så den nu dominerer. Der er ikke noget, der tyder på, at BA.2-varianten skulle give mere sygdom, men den er muligvis mere smitsom.

Alle restriktioner fjernes

Fra den 1. februar 2022 ophører alle restriktioner. Da smitten er høj i samfundet, skal du dog fremover fortsat være opmærksom på følgende.

Ældre og sårbare

Sygehuse og plejehjem opfordres til fortsat at stille krav om anvendelse af coronapas og mundbind for besøgende for at beskytte sårbare og ældre. Epidemikommissionen anbefaler ligeledes forebyggelse af smitte gennem regelmæssige test og Sundhedsstyrelsens 6 gode råd om smitteforebyggelse.

Smitteforebyggende tiltag

Da der er udbredt samfundssmitte med en meget smitsom variant, kan der fortsat være situationer, hvor der er behov for at udvise særlig opmærksomhed på smitteforebyggende tiltag. Ved aktiviteter, hvor mange personer samles stående samtidig indendørs, og hvor der derfor kan være særlig høj risiko for smittespredning, kan det overvejes at tage skridt til at minimere smitterisikoen i februar – eksempelvis ved at opfordre til eller facilitere, at deltagerne testes og holder afstand.

Coronapas

Coronapas vil fortsat være relevant i forbindelse med udlandsrejser, ligesom at erhvervsdrivende, private kulturinstitutioner og foreninger fortsat har mulighed for frivilligt at fastsætte restriktioner - herunder krav om coronapas.

Test

Der vil fortsat gælde anbefalinger om test og selvisolation.

Test for COVID-19

Indhold på siden: