Vaccination af de 5-11-årige skal være med til at stoppe smitten

Pressemøde 26. november 2021

Sundhedsstyrelsen anbefaler vacciner til børn mellem 5 og 11 år. Alle børn i gruppen bliver inviteret i løbet af de kommende uger.

I Danmark er epidemien i vækst, og smitten ses i høj grad hos børn. Den øgede smitte blandt børn medfører også øget smitte af COVID-19 i samfundet, og det belaster sygehusvæsenet, som i forvejen er presset.

EMA har netop anbefalet COVID-19 vaccinen fra BioNTech-Pfizer til vaccination af de 5-11-årige børn. I den forbindelse har Sundhedsstyrelsen vurderet, at vaccinen skal anbefales til børn, da det vil være med til at stoppe smittekæder blandt børnene. EU-Kommissionen ventes at godkende brugen snarest, hvorefter vaccination kan begynde.

Sundhedsstyrelsen har sammen med en ekspertgruppe gennemgået det faglige grundlag for vaccination af børnene. Sundhedsstyrelsens vurdering er, at det er sikkert og effektivt at vaccinere børn mod COVID-19.

Høj smitte blandt børn

Den smitsomme deltavariant medvirker til, at der lige nu er en høj grad af smitte blandt de yngre børn og smitten spreder sig fra børnene til forældre og bedsteforældre. Når Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinationen af børn er det for at nedbringe smitten og stoppe smittekæder og for at øge immuniteten i befolkningen. Det er vigtigt for at få kontrol med epidemien, og vaccinen kan være med til at reducere smitten betydeligt. Den mindsker risikoen for at børnene smitter søskende, forældre og bedsteforældre. Der er brug for immunitet i børnegruppen for at få styr på epidemien.

Sikker og effektiv vaccine

Sundhedsstyrelsen har sammen med en ekspertgruppe gennemgået det faglige grundlag for vaccination af børnene. Sundhedsstyrelsens vurdering er, at det er sikkert og effektivt at vaccinere børn mod COVID-19.

Der er gjort alt for at holde skolerne åbne med test og forebyggende initiativer, men vi må konstatere, at der er meget smitte, og at det ikke er tilstrækkeligt. Det har stor betydning for både børn og forældres hverdag. Vaccinerne kan være medvirkende til, at børnene får en normal hverdag tilbage.

Tryghed for familien

Det er sjældent, at børn bliver alvorligt syge med COVID-19, men børnene kan risikere at smitte deres forældre og bedsteforældre, der kan blive syge. Selv om beskyttelse af børnene ikke er det primære mål, kan vaccination af de 5-11-årige give en større sikkerhed og tryghed for det enkelte barn og familien, fordi det mindsker risikoen for at smitte sårbare familiemedlemmer. Samtidig kan vaccination være med til at sikre, at børnene får en mere normal hverdag uden risiko for hjemsendelser fra skoler, behov for testning, smitteopsporing mv.

Børnene anbefales at få vaccinen for samfundets skyld, for familiens skyld og for barnets egen trivsel.

Som epidemien udarter sig lige nu, er det desværre ikke nok at revaccinere, dem, der allerede har fået de første vaccinationer. Hvis vaccinationen af børnene skal nå at have effekt i denne sæson, er det afgørende at gå i gang hurtigst muligt. Derfor vil Sundhedsstyrelsen sende invitationer ud allerede fra lørdag den 27. november.

Ny virusvariant

Der er fundet en ny virusvariant i Sydafrika som giver grund til international bekymring. Den blev fundet første gang i en prøve den 1. november i Sydafrika, og siden er der set en kraftig stigning i smitte. Den nye variant har navnet B. 1.1.529.

Der bliver nu indført rejserestriktioner for Sydafrika og seks omkringliggende lande. De nye restriktioner gælder fra midnat.

Rejserestriktionerne betyder, at man fraråder alle rejser til de syv lande med mindre man har et anerkendelsesværdigt formål. Det betyder også, at man skal testes og gå i isolation i ti dage, når man rejser ind i Danmark fra et af de syv lande. Man kan kun komme ud af isolation, hvis man får en negativ PCR test på dag fire. Samtidig opfordres alle, der er rejst ind i Danmark fra et af de syv lande inden for de sidste 10 dage at blive PCR-testet.

Der er begrænset viden om den nye variant, og det vides endnu ikke, hvordan den opfører sig i mennesker. Bekymringen går på spredning og også for, at vaccinerne er mindre effektiv mod den.

Den nye variant vil godt kunne påvises ved en PCR-test, og hvis den bliver fundet i Danmark, så vil Styrelsen for Patientsikkerhed lave smitteopsporing.

Indhold på siden