De danske sundhedsmyndigheders foreløbige vurdering af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca

Pressemøde d. 19. marts 2021

Vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca er fortsat sat på pause til uge 12.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen i den kommende tid vurdere COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) offentliggjorde torsdag deres foreløbige vurdering af sikkerheden af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca. Vurderingen kommer på baggrund af en mistanke om øget risiko for et sjældent og usædvanligt sygdomsforløb med lavt blodpladetal, blodpropper og blødning, som blev rejst for 1 uge siden.

Det er EMAs vurdering, at AstraZeneca-vaccinen generelt er en sikker og effektiv vaccine, der modvirker COVID19, men det kan ikke udelukkes, at der kan være sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne tilfælde af blodpropper, et lavt antal blodplader og blødninger. Det sætter EMA yderligere undersøgelser i gang af.

Forsigtighedsprincip

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen i den kommende tid vurdere, hvilken betydning EMAs vurdering af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca skal have for det danske vaccinationsprogram mod COVID-19. 

Når de danske og øvrige europæiske lægemiddelmyndigheder vælger at undersøge om de sjældne, men alvorlige tilfælde kan være en bivirkning til AstraZenecas vaccine sker det blandt andet på baggrund af et tilfælde i Danmark. Symptomerne er usædvanlige, og de viser sig generelt inden for 14 dage efter vaccinationerne. Det er sundhedsmyndighedernes opgave at reagere på den slags og undersøge indberetningerne grundigt.

Hvis man er vaccineret med AstraZeneca

Hvis man er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, bør man være opmærksom.

Hvis man oplever symptomer på blodpropper og et lavt antal blodplader, skal man søge læge.

Et lavt antal blodplader kan vise sig ved tegn på hud- eller slimhindeblødninger i form af større tendens til blå mærker, små punktformede blødninger i huden eller blødninger, der ikke stopper, som de plejer.

Symptomer på blodpropper kan for eksempel være kraftig hovedpine, kraftige mavesmerter, at et ben bliver koldt, at man pludseligt og uventet får smerter i dele af kroppen, vejrtrækningsbesvær eller lammelser i den ene side af kroppen.

Det er helt almindeligt, at der kan opstå forbigående, lette og moderate bivirkninger såsom rødme ved indstiksstedet, kulderystelser og feber efter vaccination. Det behøver man ikke kontakte lægen om.

Indhold på siden: