Nye COVID-19-tiltag i Hovedstadsområdet

Pressemøde 1. december 2020

Smitten med COVID-19 er særlig udbredt i en række kommuner i Hovedstadsområdet. Regeringen intensiverer derfor indsatsen i 17 kommuner med nye tiltag. Tiltagene er anbefalet af Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Smitten med COVID-19 i Danmark er på et højt niveau – særligt i en række kommuner i Hovedstadsområdet. Indsatsgruppen for COVID-19-håndtering, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer på den baggrund, at der er behov for tiltag i 17 kommuner i Hovedstadsområdet, hvor kombinationen af et højt smitteniveau, befolkningstæthed og årstiden indebærer en risiko for eskalerende smitte.

Regeringen har valgt at følge Indsatsgruppens, herunder sundhedsmyndighedernes, anbefaling. På den baggrund og inden for rammerne af det nationale varslingssystem iværksættes intensiverede tiltag inden for fire områder i 17 kommuner i Hovedstadsområdet.

En række af tiltagene vil gælde i hele landet.

De 17 kommuner er: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.

De nødvendige tiltag træder som udgangspunkt i kraft den 7. december 2020, men alle opfordres til snarest muligt at følge de nye retningslinjer. Tiltagene er foreløbigt gældende til og med den 2. januar 2021.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, følger udviklingen i COVID-19-smitten i hele landet nøje.

Opsummering

Smitten med COVID-19 i Danmark er på et højt niveau – særligt i en række kommuner i Hovedstadsområdet. Indsatsgruppen vurderer på den baggrund, at der er behov for tiltag i 17 kommuner i Hovedstadsområdet, hvor kombinationen af et højt smitteniveau, befolkningstæthed og årstiden indebærer en risiko for eskalerende smitte.

Tiltagene vil gælde fra den 7. december 2020 og foreløbigt indtil 2. januar 2021. Myndighederne følger udviklingen nøje. 

Tiltagene gælder både arbejdspladser, skoler, uddannelser, butikker, handel, børn og fritid.

Derudover vil der være en ekstraordinær testindsats med fokus på de unge borgere i Hovedstadsområdet, hvor smitten typisk er størst. Alle unge mellem 15 og 25 år i Hovedstadsområdet opfordres derfor til at lade sig teste.

Der vil i Hovedstadsområdet været en styrket smitteopsporing på baggrund af nye reviderede nationale retningslinjer.

Baggrund for tiltag, herunder aktuel risikovurdering

Indsatsgruppen for COVID-19-håndtering, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer, at der er behov for særlig opmærksomhed på Hovedstadsområdet, hvor kombinationen af et højt smitteniveau, befolkningstæthed og årstiden indebærer en særlig risiko for, at smitten hurtigt eskalerer. Dette skal ses i lyset af, at smitten i Hovedstadsområdet i forvejen er på et højt niveau.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer smittesituationen i hovedstadsområdet som værende alvorlig. Indsatsgruppen anbefaler i forlængelse af den aktuelle risikovurdering, at der indføres en række lokale tiltag i 17 udvalgte kommuner for at dæmpe smittespredningen.

Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk.

Indsatsgruppen anbefaler samtidig, at der igangsættes intensiveret testning, øget smitteopsporing og isolationsindsats samt øget politimæssig kontrol af, at borgere og virksomheder overholder gældende regler.

Indsatsgruppen hæfter sig særligt ved, at:

  •  48 pct. af de smittede (alle positive tests på landsplan) er i Region Hovedstaden.
  • Incidensen i de 17 kommuner i hovedstadsområdet er den 1. december estimeret til 286 nye bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere de seneste 7 dage. På landsplan er incidensen 1/12 estimeret til 156 pr. 100.000 indbyggere.
  • Smitten blandt beboere i hovedstadsområdet udgør 41 pct. af alle bekræftede tilfælde på landsplan i den seneste uge (d. 22. – 28. november). Til sammenligning udgør beboerne i de 17 kommuner 23 pct. af hele befolkningen.
  • Positivprocenten (smittede som andel af testede) er i hovedstadsområdet 2,5 pct. i uge 48. Til sammenligning er positivprocenten i uge 48 1,7 pct. i hele landet.
  • I hovedstadsområdet er 43 pct. af de bekræftede tilfælde i den seneste uge blandt 10-29-årige, svarende til 1.642 til-fælde. De 10-29 årige udgør 29 pct. af befolkningen i de 17 kommuner samlet set.

Indhold på siden: