Vaccination med 3. stik fremrykkes

Pressemøde 13. december 2021

På grund af den nye og mere smitsomme Omikron-variant har Sundhedsstyrelsen besluttet at fremrykke det 3. stik for alle på 40 år og derover, så de kan få vaccinen 4,5 måned efter 2. stik.

På pressemødet var hovedemnet udrulningen af vaccineindsatsen i Danmark. Fremrykningen af det 3. stik for alle på 40 år og derover er det største skifte i vaccinationsindsatsen indtil videre.

Bekymring for Omikron-variant

Årsagen til fremrykning af vaccination med 3. stik er bekymring for Omikron. Der er lige nu en opblussen i covid-19 epidemien i Danmark, og det forventes, at Omikron-varianten vil give anledning til et stort antal smittede. Den immunitet, man får ved vaccination, kan være svagere over for den nye Omikron-variant, men foreløbige data tyder på, at et 3. stik giver øget immunitet, som kan forebygge alvorlige forløb med covid-19.

Heldigvis er den ældste del af befolkningen allerede vaccineret med 3. stik. Nu bliver alle over 40 år så fremrykket, så de får 3. stik efter 4,5 måned (140 dage). På den måde kan vi gå ind i vinteren med en bedre beskyttelse af dem, der er i øget risiko for et alvorligt forløb, og en generelt øget immunitet i befolkningen.

Fremrykningen gælder for alle, der er født i 1981 eller tidligere. De kan nu få 3. stik 4½ måned efter 2.stik. Allerede nu kan man gå ind på vacciner.dk og booke tid, og man behøver ikke at vente på at få sin invitation i e-Boks. Man kan også henvende sig på de vaccinesteder, der tilbyder drop-in vaccination fra mandag. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle at få 3. stik så hurtigt som muligt.

Appel om tålmodighed

Indtil videre er 1,2 millioner revaccineret med 3. stik. Sundhedsstyrelsen har et mål om at have vaccineret op mod 3,5 millioner danskere med tredje stik inden nytår. Det betyder, at der nu bliver skruet meget op vaccinationsindsatsen. Der vil komme pres på systemerne, og derfor lød der på pressemødet en opfordring til, at man væbner sig med tålmodighed.

Der vil forventeligt både være kø til bestilling af vaccinetid på vacciner.dk, og man vil også kunne imødese noget ventetid og kø på vaccinestederne. Hvis man ikke kan finde en tid i nærmeste fremtid på vacciner.dk, så er anbefalingen at prøve igen senere, da der løbende bliver lagt flere vaccinetider ud. Det er også blevet nemmere at ændre sin tid, hvis man først kan få tid om et stykke tid.

Opskalering af vaccinekapacitet

Mere end 700.000 personer vil modtage deres invitation i denne uge. Det vil give et voldsomt pres på bookingsystemet. Regionerne har over de seneste uger gennemført en massiv opskalering af kapaciteten, og de fortsætter med at udvide og med at øge antallet af tider. Alle regioner inddrager i stigende grad praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og apoteker i vaccinationsindsatsen. På coronasmitte.dk kan du finde oversigt over vaccinationssteder: Find vaccinationssted (coronasmitte.dk)

Det er ikke alle læger, der giver vaccination mod COVID-19. Information kan findes på regionernes hjemmeside eller på din læges egen hjemmeside. Det er vigtigt at læse information på hjemmesiden omkring booking. Man skal helst ikke ringe til lægen, da det vil betyde, at syge får sværere ved at komme i kontakt med lægen.

Vacciner nok til alle

Der er allerede lang ventetid til at booke kø på vacciner.dk, men det er ikke overraskende efter udmeldingen om fremrykningen af vacciner. Der er vacciner nok til alle, men i øjeblikket har regionerne udfordringer med at finde hænder nok til at give det 3. stik. Derfor håber man, at for eksempel pensionerede sygeplejersker eller lignende har lyst til at hjælpe til.

Alle kan dog i bund og grund blive uddannet til at give vaccinationer. Der er ikke behov for særlige kvalifikationer for at kunne blive uddannet til at give selve stikket. Der er altid sundhedspersonale på vaccinationsstederne, der kan håndtere en allergisk reaktion eller lignende. Og der er altid en læge, der har det sundhedsfaglige ansvar for vaccinationerne.

 Læs pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen:

Revaccination fremrykkes for alle på 40 år og derover (sst.dk) 

Indhold på siden