Kraftig stigning i smittetal

Pressebriefing 16. december kl. 17:30

Smittetallene er høje, og smitten breder sig hastigt. Antallet af smittede er i dag på 9.999.

På pressemødet blev der givet en status på smittesituationen herhjemme, hvor Omikron-varianten hastigt er ved overtage. Smittestigningen i efteråret og vinteren har været drevet af Delta-varianten, men nu er det mere og mere Omikron, der dominerer. Og smitten vil fortsætte sin kurs opad, med mindre vi gør noget.

Indlæggelser

Også kurven for indlagte er stigende. Dagens tal for indlagte er 517. Stigning for indlagte er dog ikke lige så stejl som for smittede. Og tallene for indlagte er slet ikke på niveau med sidste år på samme tid. Det skyldes vaccinerne, som kan forebygge 9 ud af 10 indlæggelser. Men hvis smittekurven fortsætter opad i raketfart, så vil antallet af indlagte også stige.

Omikron

Omikron kom til Danmark i slutningen af november. I alt har der været 9009 tilfælde med Omikron i Danmark. Siden i går er der konstateret 2.962 nye tilfælde. De næste par dage forventer vi, at Omikron smitten bliver ved med at stige, og den er med til at drive epidemien op, og derfor frygter Statens Serum Institut, at epidemien vil blive ved med at vokse. Der er høj smitte i hovedstaden og blandt unge i tyverne. Det er især ved supersprederbegivenheder, at smitten har spredt sig. Det er især fester og natteliv, der har været med til at drive smitten opad.

Smitten med Omikron er cirka fordoblet hver anden dag, og det er en problematisk stigning. Det er som en stormflod af virus, hvor det bedste værn mod stormen er vacciner. Vi skal undgå, at stormfloden bryder gennem digerne, for så bliver presset på sundhedsvæsnet for stort. Derfor skal følge en strategi i fem spor:

  • Øge immunitet (vacciner)
  • Nedbringe sygelighed
  • Styrke sundhedsvæsnet
  • Bryde smittekæder
  • Beskytte sårbare

Fokus på vaccination

Det var helt forventet, at der ville ske en øget smitte denne vinter, men Omikron har gjort, at vi står et andet sted. Det vigtigste redskab til at bekæmpe corona er forsat vaccinerne. De er ekstremt effektive til at forhindre alvorlig sygdom og indlæggelser. Men vi ved også, at vaccineeffekten aftager over tid, så derfor vigtigt med et 3. stik.

Vaccineindsatsen er opskalleret markant, og vi opfordrer til, at I får booket en tid snarest muligt – det er en god idé, inden man skal holde jul sammen med familien.

Vi ved, at der har været kø, og vi takker for tålmodigheden. Vi arbejder hele tiden på, at det bliver bedre, lød det fra Sundhedsstyrelsen.

Husk også at få en influenza-vaccine, hvis du er i målgruppen. Det er vigtigt for sundhedsvæsnet at undgå en influenzaepidemi.

Presset sundhedsvæsen

Sundhedsvæsnet er presset, og aktiviteten bliver nedskalleret. Sundhedsstyrelsen forventer endnu flere indlæggelser med coronavirus i takt med, at omikron bliver dominerende. Derfor har man bedt regionerne om konkrete planer for, hvordan man kan øge sengepladserne på en række afsnit i hele landet. Vi forsøger at forebygge indlæggelser og gøre vores sundhedsvæsen mere robust.

Smitteudbrud

Der er i øjeblikket flere og større udbrud af smitte. Der er bl.a. sket en kraftig stigning i smitte på bosteder. Der er også sket en stigning i smitten på plejecentre. Det giver personalet en del problemer, fordi det er ikke nemt at isolere og teste en eksempelvis dement medborger.

Der er derfor lavet et "mere finmasket net" omkring de allermest sårbare medborgere, og der bliver indkøbt flere selvtest, og nogle er sendt ud til kommunerne. 

Brug smittestop-appen

Cirka 35 procent af de smittede, Styrelsen for Patientsikkerhed taler med, oplyser, at de ikke ved, hvem de er smittede af. Det tal vil stige i takt med, at Omikron breder sig, fordi den er mere smitsom. Den bedste måde at bremse smitte mellem personer, der ikke kender hinanden, er smitte|stop-appen.

Læs mere om smitte|stop-appen

Digital selvbetjeningsløsning

En tredjedel oplyser, at de er smittet af nogen i egen husstand eller i allernærmeste bekendtskabskreds. Derfor beder Styrelsen for Patientsikkerhed smittede om at oplyse smitte til egen husstand og nærmeste bekendtskabskreds. Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i morgen en digital selvbetjeningsløsning, så man fremover kan oprette sig som nær kontakt. Dermed skal man ikke længere hænge i en lang telefonkø for at få en henvisning, så der kan blive åbnet for flere testtider ved landets PCR-centre. 

Indhold på denne side