Kraftigt opfordring til vaccination

Pressemøde 1. december 2021

På pressemødet blev der givet en kraftig opfordring til at blive vaccineret og revaccineret. Høje smittetal og den nye virusvariant Omikron betyder, at det er vigtigt, at alle tager imod invitationen til vaccination eller revaccination.

Smitten i Danmark er forsat høj, og i dag blev der sat smitterekord med over 5000 nye smittede. Derudover er der konstateret en ny virusvariant herhjemme. På den baggrund er det vigtigt, at alle sejl bliver sat til for at bekæmpe smitte. Og her er det vigtigste våben – vaccinerne.

Opfordring til vaccination

Vaccinerne virker, og at tage imod vaccinationerne er det helt centrale budskab. Lige nu har vi et åbent samfund, og det skal vi gøre alt for at bevare. Vaccinerne er supervåbnet i denne kamp.

Alle der er inviteret til 3. stik opfordres kraftigt til at tage imod det, så snart de bliver inviteret. Forældre opfordres til at tage imod tilbuddet om vaccine til deres børn.

Pårørende og venner opfodres til at hjælpe slægtninge, ældre og udsatte, som måske ikke har adgang til computer, med at få det tredje stik.

Alle over 18 år, som fik et vaccinestik i sommer, får i løbet af de kommende måneder invitation til 3. stik.

Det er vigtigt, alle tager imod invitation til vaccination. Hellere i dag end i morgen. Hvert et stik tæller, og det afgør, hvor godt vi kommer igennem denne vinter.

Myndighederne og regionerne skruer nu op for tempoet og kapaciteten i vaccinationsindsatsen. Der arbejdes tæt sammen med regionerne, så alle inviterede kan få vaccination inden for max en uge i deres region.

Der lød endvidere en opfordring til tålmodighed. Hvis du ikke får en tid første gang du prøver, så prøv igen, der bliver løbende lagt nye tider ud.

Ny virus-variant

Der er konstateret syv tilfælde af smitte med Omikron i Danmark, og der er 16 mistænkte tilfælde. Sundhedsmyndighederne følger situationen tæt. Vi ved endnu ikke meget om den nye variant, men den vækker bekymring.

Myndighederne forventer mere viden i løbet af et par uger. Vi ved fra tidligere varianter, at tid er den afgørende faktor, og opgaven er derfor i øjeblikket at forsinke spredningen med den nye variant Omikron.

Der er taget forskellige skridt for at forsinke spredningen bl.a. med rejserestriktioner, og der er indført testkrav ved indrejse fra visse lande. Derudover knokler myndighederne med intensiv smitteopsporing.

Foreløbige indikationer fra Sydafrika peger på, at Omikron kan være mere smitsom. Der er også bekymring for, at antistoffer i vacciner ikke vil binde sig helt så godt, men myndighederne formoder, at vaccinerne stadig vil have en effekt på Omikron. Men al’ information om Omikron er lige nu behæftet med stor usikkerhed.

Presset sundhedsvæsen

Der bliver løbet stærkt på sygehusene i øjeblikket, og der forventes øget travlhed for sundhedsvæsnet i de kommende måneder. Der er flere faktorer, der presser sundhedsvæsnet. Der mangler bl.a. personale, og i øjeblikket udskydes ikke akutte og planlagte operationer.

Regionerne er i gang med fastholdelse og rekruttering, og der bliver i øjeblikket forhandlet om en corona vinterpakke, der skal hjælpe sundhedsvæsnet.

I regionerne gør de, hvad de kan for at hjælpe og forsøger at løse opgaverne bedst muligt. Man skal ikke være bekymret, hvis man bliver livstruende syg eller har brug for akut hjælp. Så skal man nok få hjælp.

Brug den rigtige test

I øjeblikket er der mange, som vil testes, og det er rigtig godt. Men der er specielt et stort pres på PCR-test kapaciteten. Den bliver udbygget løbende. Men det er vigtigt, at vi udnytter den testkapacitet, som der er i øjeblikket. Derfor lød opfordringen:

Brug PCR-test hvis du har symptomer, er nærkontakt eller hvis du har fået et positivt svar på en antigen-test.

Brug en antigen-test hvis du skal bruge den til dit coronapas.

I alle andre tilfælde, som hvis du fx ønsker en test før en julefrokost, så opfordres der til at købe en selvtest fx på apoteket.

Indhold på siden