Her skal du fortsat bruge mundbind

Kravet om mundbind eller visir ophæves fra den 14. juni 2021. Herefter vil der fortsat være krav om brug af mundbind i blandt andet i den kollektive transport mv., når man ikke sidder ned.

Fra d. 14. juni skal du derfor ikke længere bruge mundbind, når du spiser inde på en restaurant, går i biografen eller på museum. Du behøver heller ikke mundbind eller visir på skoler og uddannelsesinstitutioner eller som forældre i daginstitutioner. Der er fortsat krav om Coronapas flere steder.

Krav om mundbind eller visir er helt udfaset den 1. september 2021.

Spørgsmål og svar om brug af mundbind

Fra den 14. juni 2021 udfases brugen af mundbind og visir. Personer på 12 år og derover skal fra denne dato kun bære mundbind eller visir i den kollektive transport, fx tog, bus, metro, letbane, færger og lignende. Kravet gælder dog kun, når du står op. I lufthavne og på fly gælder de europæiske retningslinjer om at anvende mundbind eller visir fortsat. I sundhedsvæsenet, på ældreområdet og på dele af socialområdet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der en række situationer, hvor personale og patienter fortsat bør bruge mundbind.

Brug af mundbind og visir er helt udfaset den 1. september 2021. I lufthavne og fly vil der dog muligvis fortsat være krav om mundbind, da det afhænger af de fælles europæiske retningslinjer.

Ja. Den danske luftfartsbranche følger de europæiske retningslinjer for luftfart. Det betyder blandt andet, at alle passagerer skal bære mundbind eller visir på hele rejsen, både i lufthavnene og på flyet. Dette gælder også, hvis man flyver indenrigs i Danmark.

De europæiske retningslinjer er til for, at man som passager kan følge et samlet sæt regler på hele sin rejse, når man rejser i Europa.

Nej, du skal ikke have mundbind eller visir på, når du opholder dig på stationer, perroner mv. Du skal alene bære mundbind, når du står op eller går rundt i transportmidlet.

Ja, du skal tage mundbind eller visir på, inden du stiger på fx toget eller bussen, og mens du går rundt i transportmidlet. Først når du har fundet en plads og sat dig ned, kan du tage mundbind eller visir af.

Anerkendelsesværdige formål til at fjerne mundbindet eller visiret, fx hvis du har brug for at spise eller drikke, er stadig gældende for passagerne i den kollektive transport. Hvis du er undtaget fra kravet om mundbind eller visir, er dette ligeledes gældende for passager i den kollektive transport. 

Det anbefales fortsat at bære mundbind eller visir, når du skal testes for coronavirus. Dette gælder både ved PCR-test og antigentest, og uanset om du testes grundet mistanke om smitte eller screening, fx med henblik på at få et Coronapas.

Ja, det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at du bærer mundbind eller visir, hvis du er smittet, har symptomer eller er nær kontakt, og du helt undtagelsesvist er nødt til at bryde selvisolation og bevæge dig ud, fx i forbindelse med test.

Ja, det er Sundhedsstyrelsens anbefaling at bære mundbind eller visir ved ophold i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer – det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre/næse/hals speciallægepraksis.

Personalet i sundhedsvæsenet og ældreplejen kan fra mandag d. 14. juni gå tilbage til at anvende værnemidler i overensstemmelse med de gældende retningslinjer, der er beskrevet i de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer.

Læs mere

Læs Sundhedsstyrelsen anbefalinger om fortsat brug af mundbind i det offentlige rum her:

Sundhedsstyrelsen anbefaler gradvis udfasning af brug af mundbind (sst.dk)

Indhold på siden: