Nær kontakt

Har du været tæt på en smittet person, er du i risiko for at være blevet smittet. Du kan være enten en 'nær kontakt' eller 'anden kontakt'. I det tilfælde er det vigtigt, at du bliver testet, så du får vished for, at du ikke er smittet og dermed ikke bringer smitten videre.

Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person i en af følgende perioder:

 • Smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer stoppede.
 • Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen til 7 dage efter.

Og hvis du samtidigt opfylder mindst ét af følgende kriterier:

 • Du bor sammen med en smittet person.
 • Du har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet person, eller ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (f.eks. blevet hostet eller nyst på af en smittet person eller rørt ved personens brugte lommetørklæde eller mundbind m.v.).
 • Du har i mere end 15 minutter været tæt på en smittet person inden for 2 meter (f.eks. ved samtale).

Du har i mere end 15 minutter været sammen med en smittet person inden for 2 meters afstand i en af disse situationer:

 • Aktiviteter med kraftig udånding, f.eks. sang, høj tale eller råb.
 • Aktiviteter der indebærer fysisk anstrengelse, f.eks. fitness eller yoga.
 • Ophold i lukkede rum med dårlig ventilation.

Nær kontakt - Sådan gør du

Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet ved at:

 • Gå i selvisolation.
 • Vær særlig opmærksom på hygiejne og rengøring.
 • Sørg for at blive testet.

Når du får besked om, at du er nær kontakt til en smittet person, skal du som udgangspunkt testes to gange.

Første test skal tages tidligst 4 dage efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person. Anden test skal tages 2 dage efter den første test. Det er vigtigt at få taget anden test, selvom den første test var negativ, for at være sikker på at du ikke er smittet. Selvom din første test er negativ, skal du fortsat være i selvisolation.

I særlige tilfælde skal du som nær kontakt testes tre gange, fx hvis du løbende er udsat for smitte, fx i en husstand eller, hvis du passer et barn, som er smittet. For at bestille tid til test, skal du kontakte Coronaopsporing, som er en enhed under Styrelsen for Patientsikkerhed. Her får du hjælp til, hvornår og hvor mange gange du skal testes. Når du ringer til Coronaopsporing, bliver du prioriteret som nær kontakt. På den måde får du hurtigere tid til test og får mulighed for at bestille dine tests samtidigt.

 • Ring til Coronaopsporing på 3232 0511 for at få afklaret, hvilke dage du skal testes og for at få henvisning til tests og rådgivning om isolation. Åbningstider: Alle dage kl. 08.00-22.00.
 • Herefter går du ind på coronaprover.dk og bestiller tid til test.

Brug et CE-mærket mundbind, når du forlader dit hjem for at blive testet.

Læs mere om at være nær kontakt hos Sundhedsstyrelsen

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen

03. februar 2021

Nær kontakt til smittet med virusvariant

Den 19. januar skærpede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger for alle nære kontakter. I samme ombæring blev der indført et ekstra forsigtighedsprincip for nære kontakter til personer, der er smittet med virusvariant, som for eksempel cluster B.1.1.7, om at forblive i 14 dages selvisolation. Dette ekstra forsigtighedsprincip bortfalder nu, men de øvrige skærpede anbefalinger fastholdes for alle nære kontakter.

Når man er nær kontakt, skal man gå i selvisolation med det samme, så man undgår at smitte andre. Derudover skal man fortsat testes to gange, hhv. 4 og 6 dage efter, at man sidst har været i kontakt med en person, der er smittet med ny coronavirus. Først efter andet negative testsvar, kan man ophæve sin selvisolation igen. Det gælder for alle nære kontakter – også nære kontakter til personer, der er testet positiv for en mere smitsom virusvariant, som for eksempel B.1.1.7.

Udbredelsen af mere smitsomme virusvarianter af ny coronavirus, som fx cluster B.1.1.7, har medført et øget fokus på vigtigheden af kontaktopsporing. Nære kontakter til personer, der er smittet med en mere smitsom virusvariant, som B.1.1.7, bør være særligt opmærksomme på at overholde Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger, som fysisk afstand, god håndhygiejne, hosteetikette, og vise særligt hensyn til personer, der er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19, ved ophævelse af selvisolation efter andet negative testsvar.

Læs nyhed fra Sundhedsstyrelsen (03-02-2021)

Hent pjecen COVID-19: Opsporing og håndtering af nære kontakter fra Sundhedsstyrelsen

Er du 'anden kontakt' til smittet

Der kan ofte opstå situationer, hvor du har været sammen med en smittet person, men hvor du ikke er nær kontakt. Det vil sige, at du fx har været opmærksom på at holde den anbefalede afstand. Du er således ikke i ligeså høj risiko for at være blevet smittet, som hvis du havde været nær kontakt.

Men der kan være andre forhold eller situationer som gør, at du alligevel er i en vis risiko for at være blevet smittet. Så vil du være en såkaldt ’anden kontakt’.

Det kan være, du har siddet til møde eller haft undervisning på en uddannelsesinstitution med en smittet person, som du regelmæssigt omgås på det pågældende sted. Du har forsøgt at holde god afstand, men du er alligevel usikker på, om du i hele perioden har holdt den anbefalede afstand til den smittede person.

Det kan også være, at du som udgangspunkt har holdt den anbefalede afstand, men du har siddet i et tæt lukket lokale uden udluftning eller ventilation sammen med den smittede person til møde eller på din uddannelsesinstitution.

Bliv testet hurtigst muligt

Du kan få taget en hurtigtest, eller du kan også bestille tid til en PCR-test i det offentlige testsystem på coronaprover.dk.

Du behøver ikke gå i selvisolation, og kan godt gå på arbejde eller i skole, hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19, eller på anden måde har fået at vide, at du er nær kontakt.

Dog skal du være ekstra opmærksom på, om du udvikler symptomer, huske god håndhygiejne og at holde afstand samt bruge mundbind i påkrævede situationer.

Sådan bliver du testet

Få mere at vide om at være 'anden kontakt' hos Sundhedsstyrelsen

Se kort over hvor du kan få en PCR- eller hurtigtest

Hotline for smitteopsporing og spørgsmål om COVID-19

Smittet med COVID-19: Ring 32 32 05 11. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Nær kontakt til en smittet: Ring 32 32 05 11. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Anden kontakt til en smittet, for gode råd: Ring 70 20 02 33. Åbningstider: Alle dage kl. 6:00 – 24:00.

Spørgsmål til behandlingen af din sygdom: Ring til egen læge.

Generelle spørgsmål om COVID-19: Ring på 70 20 02 33. Åbningstider: Alle dage kl. 6:00 – 24:00.

Hent appen smitte|stop

Med appen kan du nemt give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du testes positiv for COVID-19.

Du giver besked til andre app-brugere, uden at de kan se, hvem du er, eller hvor og hvornår de har været tæt på dig.

Hvis du testes positiv, er det vigtigt, at du ringer til Coronaopsporing på 32 32 05 11, så der kan foretages smitteopsporing. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Hent appen smitte|stop

Indhold på siden: