Nær kontakt

Hvis du får en besked om, at du er nær kontakt eller anden kontakt til en smittet med COVID-19, skal du testes mellem 1 og 3 gange. Det afhænger af, hvor tæt du har været på den smittede og hvor længe.

Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person i en af følgende perioder:

 • bor sammen med en smittet person
 • har haft direkte fysisk kontakt med en smittet person
 • har været tæt på en smittet person inden for 2 meter i mere end 15 minutter (fx ved samtale)
 • har været sammen med en smittet person inden for 2 meters afstand i en af følgende situationer:

  • aktiviteter med kraftig udånding, fx sang, høj tale eller råb
  • aktiviteter, der indebærer fysisk anstrengelse, fx fitness eller yoga
  • ophold i lukkede rum med dårlig ventilation

 • har været i ubeskyttet og direkte kontakt med sekreter fra en person, som er smittet, fx hvis du er blevet hostet eller nyst på.

Læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvad du gør, alt efter hvilken situation du er i (stps.dk)

Nær kontakt - sådan gør du

Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet ved at:

 • Gå i selvisolation.
 • Vær særlig opmærksom på hygiejne og rengøring.
 • Sørg for at blive testet.

Når du får besked om, at du er nær kontakt til en smittet person, skal du som udgangspunkt testes to gange.

Første test skal tages tidligst 4 dage efter, at du sidst var i nær kontakt med den smittede person. Anden test skal tages 2 dage efter den første test. Det er vigtigt at få taget anden test, selvom den første test var negativ, for at være sikker på at du ikke er smittet. Selvom din første test er negativ, skal du fortsat være i selvisolation.

I særlige tilfælde skal du som nær kontakt testes tre gange, fx hvis du løbende er udsat for smitte, fx i en husstand eller, hvis du passer et barn, som er smittet. For at bestille tid til test, skal du kontakte Coronaopsporing, som er en enhed under Styrelsen for Patientsikkerhed. Her får du hjælp til, hvornår og hvor mange gange du skal testes. Når du ringer til Coronaopsporing, bliver du prioriteret som nær kontakt. På den måde får du hurtigere tid til test og får mulighed for at bestille dine tests samtidigt.

Hent plakat med hvad du gør, når du er nær kontakt eller anden kontakt (sst.dk)

Nær kontakt til smittet med virusvariant

Der er ikke noget der tyder på, at smitteperioden for de mere smitsomme virusvarianter er anderledes. Derfor gælder anbefalingerne for alle nære kontakter.

Hvis du er nær kontakt til en person, der er smittet med en mere smitsom virusvariant, vil du typisk få besked fra Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed, den smittede person selv, eller evt. fra ledelsen i forbindelse med smittetilfælde på skoler, i dagtilbud, uddannelsesinstitutioner, på arbejdspladser m.v.

Som nær kontakt til en person, der er smittet med en mere smitsom virusvariant, bør du være særligt opmærksom på at overholde Sundhedsstyrelsens generelle råd, herunder fysisk afstand, god håndhygiejne og hosteetikette, og vise særligt hensyn til personer som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19 – også når du ophæver din selvisolation efter anden negative test.

Hent pjecen COVID-19: Opsporing og håndtering af nære kontakter fra Sundhedsstyrelsen

Nær kontakt og færdigvaccineret

Er du vaccineret mod COVID-19 og nær kontakt til en smittet, skal du stadig testes, og du skal være opmærksom på, om du får symptomer. Får du symptomer, betragtes du som smittet med corona, og du skal derfor isolere dig. Hvis du kun har fået 1. stik af vaccinen, betragtes du som nær kontakt på lige fod med andre nære kontakter, som ikke er vaccineret.

Hvad du skal gøre som vaccineret og nær kontakt - læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed (stps.dk) 

Er du 'anden kontakt' til smittet

Der kan ofte opstå situationer, hvor du har været sammen med en smittet person, men hvor du ikke er nær kontakt. Det vil sige, at du fx har været opmærksom på at holde den anbefalede afstand. Du er således ikke i ligeså høj risiko for at være blevet smittet, som hvis du havde været nær kontakt.

Men der kan være andre forhold eller situationer som gør, at du alligevel er i en vis risiko for at være blevet smittet. Så vil du være en såkaldt ’anden kontakt’.

Det kan være, du har siddet til møde eller haft undervisning på en uddannelsesinstitution med en smittet person, som du regelmæssigt omgås på det pågældende sted. Du har forsøgt at holde god afstand, men du er alligevel usikker på, om du i hele perioden har holdt den anbefalede afstand til den smittede person.

Det kan også være, at du som udgangspunkt har holdt den anbefalede afstand, men du har siddet i et tæt lukket lokale uden udluftning eller ventilation sammen med den smittede person til møde eller på din uddannelsesinstitution.

Bliv testet hurtigst muligt

Du kan få taget en hurtigtest, eller du kan også bestille tid til en PCR-test i det offentlige testsystem på coronaprover.dk.

Du behøver ikke gå i selvisolation, og kan godt gå på arbejde eller i skole, hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19, eller på anden måde har fået at vide, at du er nær kontakt.

Dog skal du være ekstra opmærksom på, om du udvikler symptomer, huske god håndhygiejne og at holde afstand samt bruge mundbind i påkrævede situationer.

Sådan bliver du testet

Få mere at vide om at være 'anden kontakt' hos Sundhedsstyrelsen

Se kort over testcentre i Danmark

Hotline for smitteopsporing og spørgsmål om COVID-19

Smittet med COVID-19: Ring 32 32 05 11. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Nær kontakt til en smittet: Ring 32 32 05 11. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Anden kontakt til en smittet, for gode råd: Ring 70 20 02 33. Åbningstider: Alle dage kl. 6:00 – 24:00.

Spørgsmål til behandlingen af din sygdom: Ring til egen læge.

Generelle spørgsmål om COVID-19: Ring på 70 20 02 33. Åbningstider: Alle dage kl. 6:00 – 24:00.

Hent appen smitte|stop

Med appen kan du nemt give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du testes positiv for COVID-19.

Du giver besked til andre app-brugere, uden at de kan se, hvem du er, eller hvor og hvornår de har været tæt på dig.

Hvis du testes positiv, er det vigtigt, at du ringer til Coronaopsporing på 32 32 05 11, så der kan foretages smitteopsporing. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.

Hent appen smitte|stop

Indhold på siden: