Nær kontakt

Her finder du information om, hvornår du betragtes som en nær kontakt til en smittet med coronavirus, og hvordan du skal forholde dig til test og isolation.

Opdateret: 7. januar 2022

Mandag 20. december er der kommet nye retningslinjer for test og selvisolation af nære kontakter til smittede med COVID-19. Retningslinjerne betyder, at det kun er den smittedes kontakter i husstanden eller tilsvarende, som skal gå i selvisolation – der er dog nogle undtagelser, hvis du er vaccineret med tredje stik eller har været smittet inden for de sidste 12 uger. Se mere nedenfor.

Hvis du har symptomer på COVID-19, anbefales altid selvisolation, indtil du har negativt svar på en PCR-test.

Nær kontakt guide

Guide ved kontakt med en smittet

Har du været i kontakt med en smittet? Så bør du muligvis blive testet og måske skal du også gå i isolation.

Gælder også for børn i skole og dagtilbud.

Følg denne guide og se, hvad du bør gøre

Hvornår er man nær kontakt?

Du er en nær kontakt, hvis du kan sige ja til mindst en af følgende muligheder.

 • Du bor sammen med en person, der har fået påvist COVID-19.
 • Er kæreste med en person, der har fået påvist COVID-19, og som du ikke ikke bor sammen med.
 • Er værelseskammerater på en efterskole, højskole, lejrskole og lignende til en person, der har fået påvist COVID-19.
 • Du har overnattet hos en smittet eller har haft overnattende gæster/legekammerater med påvist COVID-19.

Du bør straks gå i selvisolation.

Du anbefales at blive testet på 4.- og 6.- dagen efter sidste kontakt til den smittede person. Testen på 4. dag bør være en PCR-test, mens testen på 6. dag kan være en hurtigtest, da der er meget pres på PCR-tests for tiden. Selvisolationen kan ophæves efter negativt svar på testen fra 4.dagen.

Hvis du ikke kan holde afstand til den smittede person (fx fordi du er forælder og passer et smittet barn), anbefales en hurtigtest hurtigst muligt samt en PCR-test igen 48 timer efter den smittede person ikke længere har symptomer. Hvis den smittede ikke har symptomer anbefales, ud over hurtigtesten hurtigst muligt, en PCR-test 7 dage efter den positive test blev taget. Selvisolationen kan ophæves efter negativt svar på den sidste test.

Ved positivt svar på test fastholdes selvisolationen indtil 48 timer efter symptomfrihed. I tilfælde af ingen symptomer kan selvisolationen ophæves 7 dage efter den positive test blev taget.

Du behøver ikke at selvisolere, hvis den smittede kan isolere sig fra dig, men anbefales i stedet at få taget en hurtigtest hurtigst muligst samt efterfølgende at blive testet på 4.- og 6.- dagen efter sidste kontakt til den smittede person. Testen på 4.-dagen bør være en PCR-test, mens testen på 6. dag kan være en hurtigtest, da der er meget pres på PCR-tests for tiden.

Hvis du udvikler symptomer på COVID-19, anbefales du dog straks selvisolation og PCR-test hurtigst muligt.

Se her hvordan du skal forholde dig ved positivt svar på test.

Du behøver ikke at gå i selvisolation og anbefales heller ikke test. Dette skyldes, at testen i denne periode kan være positiv pga. tidligere smitte.

Hvis du udvikler symptomer på covid-19 anbefales du dog straks selvisolation og test.  

Hvis du løbende er udsat for smitte, fordi den smittede (fx et smittet barn) ikke kan isoleres eller holde afstand, anbefales du at gå i selvisolation.

Hvis du er vaccineret med 3. stik, anbefales du i denne situation en hurtigtest hurtigst muligt samt en PCR-test igen 48 timer efter at den smittede person ikke længere har symptomer. Hvis den smittede ikke har symptomer anbefales (ud over hurtigtesten hurtigst muligt) en PCR-test 7 dage efter den positive test blev taget. Selvisolationen kan ophæves efter svar på den sidste test.

Hvis du er tidligere smittet inden for de sidste 12 uger, behøver du ikke at teste dig, men anbefales stadig at gå i selvisolation, indtil den smittede ikke har haft symptomer i 48 timer.

Øvrig kontakt

Du er øvrig kontakt, hvis du har været tæt på en person, der har fået påvist covid-19 (dog ikke ved selvtest), og som ikke er i din husstand eller lignende.

Det kan fx være:

 • Kollegaer, du har stået eller siddet ved siden af på arbejde
 • Personer du har spist frokost eller middag med
 • Gæster i dit hjem
 • Personer du har siddet ved siden af til et møde med/haft undervisning med
 • Klassekammerater i stamklassen eller alle børnene på stuen i dagtilbud
 • Hvis du har deltaget i en begivenhed med en eller flere smittede
 • Efterskole- og højskolekammerater og lignende, som du ikke har delt værelse med

Øvrige kontakter anbefales ikke selvisolation. Hvis du får symptomer på COVID-19, anbefales du dog altid at gå i isolation.

Hvis du er øvrig kontakt, anbefales du at få taget en hurtigtest (evt. selvtest) med det samme og en hurtigtest (evt. selvtest) på 4. dagen efter sidste kontakt til den smittede person. Hvis du har fået besked i Smitte|stop appen, behøver du kun én test hurtigst muligt (evt. selvtest).

Hvis du har været smittet inden for de seneste 12 uger, behøver du ikke at blive testet. Dette skyldes, at testen kan være positiv, fordi du har været smittet for nylig og kan have inaktiv virus i kroppen. Hvis du får symptomer på COVID-19, anbefales du dog altid at gå i isolation og blive testet.

Retningslinjerne er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og kan læses her (sst.dk)

Til dig, der er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus (sst.dk)

Vigtigt at vide, når du er nær kontakt (sst.dk)

Til dig der er ’øvrig kontakt’ til en person, der er testet positiv for ny coronavirus (sst.dk)

Find testcenter
Test for COVID-19

Find testcenter

Find et testcenter nær dig. Kortet viser alle PCR- og hurtigteststeder i landet.

For at mindske køerne ved PCR-teststederne er der fra den 12. november genindført tidsbestilling via coronaprover.dk. Fra samme dato er det ikke længere muligt at få en hurtigtest i PCR-teststederne.

TESTET POSITIV

Bestil selv tests som nær kontakt

Hvis du er nær kontakt til en person, som har fået påvist COVID-19, kan den smittede person give dig sit rekvisitionsnummer, som giver dig adgang til at booke de anbefalede test på én gang, uden du behøver at kontakte smitteopsporingen.

Rekvisitionsnummeret bruges, når du har logget dig ind på coronaprover.dk med dit NemID for at bestille tid til test. Dermed behøver du ikke ringe til smitteopsporingen, med mindre du har brug for råd og vejledning.

Log på coronaprover.dk og bestil tid til test som nær kontakt

Hotlines for smitteopsporing og spørgsmål om COVID-19:

 • Smittet med COVID-19: Ring 32 32 05 11, tast 1. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.
 • Nær kontakt til en smittet: Ring 32 32 05 11, tast 2. Åbningstider: Alle dage kl. 8:00 – 22:00.
 • Spørgsmål til behandlingen af din sygdom: Ring til egen læge.
 • Generelle spørgsmål om COVID-19: Ring på 70 20 02 33. Åbningstider: Alle ugens dage kl. 07:00 - 22:00.

Hent appen smitte|stop

Med appen kan du nemt give besked til andre brugere af appen, som du har været tæt på, hvis du tester positiv for COVID-19.

Du giver besked til andre app-brugere, uden at de kan se, hvem du er, eller hvor og hvornår de har været tæt på dig.

Hvis du tester positiv, kan du finde information på denne side om, hvordan du skal forholde dig i forhold til opfølgende test, smitteopsporing mv:

Smittet

Hent appen smitte|stop

Spørgsmål og svar

Opdateret: 05. januar 2021

Hvis du er kontakt til en smittet uden for din husstand, er du såkaldt ’øvrig kontakt’. Det betyder, at du anbefales at blive testet men at ikke gå i selvisolation. Har du været smittet inden for de sidste 12 uger, anbefales du ike at blive testet.

Hvis du er nær kontakt til en smittet i dit hjem, til en kæreste eller til overnattende gæster, skal du følge disse anbefalinger om selvisolation og test:

 • Bliv hjemme – lad være med at mødes med andre personer, isoler dig fra dem, du bor sammen med, gå ikke på arbejde, undgå indkøb og gåture, og hvis du har hund, så få andre til at lufte den.
 • Hvis du ikke har mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som måske kan bevilge et isolationsophold et andet sted.
 • Anvend et CE-mærket mundbind, og hold 2 meters afstand til andre, hvis du er nødsaget til at gå ud, fx hvis du skal testes.
 • Er du vaccineret med 3. stik, skal du testes, men kan undlade selvisolation. Brug denne guide for at finde ud af hvornår du skal testes:

  Guide nære kontakter

 • Hvis du er vaccineret og udvikler symptomer på COVID-19, skal du dog gå i selvisolation og PCR-testes hurtigst muligt. Er testen negativ, kan du ophæve selvisolationen, da det må formodes, at du fejler noget andet. Du bør stadig blive testet. Brug denne guide til at finde ud af hvornår du skal testes:

  Guide nære kontakter

 

Læs om opsporing og håndtering af nære kontakter (sst.dk)

 

Hvis du har behov for vejledning og henvisning til test:

 • Når du er nær kontakt, kan du få et rekvisitionsnummer fra den smittede person og selv booke tid til test frem for at ringe til smitteopsporingen. Rekvisitionsnummeret kan du brige, når du logger dig på coronaprover.dk med dit nem-id for at bestille tid til test. Dermed behøver du ikke ringe til smitteopsporingen som nær kontakt.
 • Hvis du allevel har brug for at tale med smitteopsporingen, kan du ringe 32 32 05 11, tast 2.

Læs mere om, hvad du gør, alt efter hvilken situation du er i:

Er du nær kontakt?

De fleste, som bliver syge med COVID-19, udvikler symptomer mellem 1 og 14 dage efter de har været udsat for smitte, men de fleste får symptomer efter 5-6 dage.

Som nær kontakt skal du som udgangspunkt sørge for at blive testet to gange. Som udgangspunkt anbefales to PCR-tests, men da der for tiden er stort pres på testkapaciteten, anbefales lige nu at den første test er en PCR-test, mens den anden test kan være en hurtigtest. Den dag, du kan have været udsat for smitte, regnes for dag 0. Den første test bør være en PCR-test, som tages tidligst på 4. dagen, da virus skal have tid til at udvikle sig i kroppen, før den kan påvises i en test. Samtidig giver testen på 4. dagen mulighed for at igangsætte en hurtig smitteopsporing af kontakter, hvis testen viser sig at være positiv. Er testen på 4. dagen negativ, er det stadig vigtigt at tage en hurtigtest på 6. dagen – i nogle tilfælde har virus ikke nået at udvikle sig tilstrækkeligt i kroppen, og testen viser derfor først positiv på 6. dagen.

Får du et positivt svar ved første test, skal du ikke møde op til flere test. Husk at afbestille den efterfølgende tid til test. Hvis din test på 4. dagen er negativ, kan du ophæve din selvisolation, hvis du ikke har symptomer. Husk stadig at få taget testen på dag 6.

Husk, at der findes forskellige testforløb, som afhænger af, hvor tæt du har været på den smittede og hvor længe. Derfor kan antallet af test variere.

Læs mere om, hvad du gør, alt efter hvilken situation du er i:

Er du nær kontakt?

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du ikke bruger offentlig transport eller taxa, når du skal testes.

Det anbefales, at du tager en PCR-test på fjerdedagen. Testen på 6. dagen kan være en hurtigtest.

Nej. Du er først nær kontakt, hvis personen, som du har været tæt på, testes positiv.

Nej. Den øvrige husstand skal først testes og gå i isolation, hvis den nære kontakt testes positiv. Derfor kan den øvrige husstand godt gå på arbejde, i skole, ud for at handle osv., hvis den nære kontakt kan holde sig isoleret fra resten af familien. Alle i husstanden skal være særlig opmærksom på at overholde de generelle råd om smitteforebyggelse, og om der udvikles symptomer. Hvis den nære kontakt hverken har fået 3. stik eller været smittet inden for de seneste 12 uger, anbefales så vidt muligt at undgå tæt og fysisk kontakt til resten af husstanden.

Børn har behov for omsorg og kontakt, som kram og trøst, og dette er vigtigere end at holde afstand. Hvis den nære kontakt er et mindre barn, anbefales det, at fx den ene forælder går i isolation med barnet. . Det anbefales at være ekstra opmærksom på god hygiejne, udluftning og rengøring. Børn, der er nære kontakter, kan muligvis også bevilges et isolationsopkald uden for hjemmet sammen med en forælder.

Hvis du som nær kontakt får symptomer på covid-19, og du ikke har mulighed for at holde afstand til eller isolere dig fra et barn eller andre personer i husstanden, som hverken har fået 3. stik eller er tidligere smittet inden for de seneste 12 uger, anbefales disse personer at blive hjemme, til du er testet negativ for covid-19 på den sidste test.

Du skal testes med det samme, da du løbende har været udsat for smitte.

Hvis din første test er negativ, skal du blive i isolation med dit smittede barn, indtil barnet er smittefri. Dvs. hvis barnet har symptomer, er barnet smittefri 48 timer efter symptomophør, og hvis barnet ikke har symptomer, er barnet smittefri 7 dage efter barnets positive test. Når barnet er smittefri, skal du testes igen hurtigst muligt. Du kan ophæve din selvisolation bed negativ svar på denne sidste test.

Hvis du har været udsat for smitte gennem længere tid, fx i din husstand, men den smittede nu har isoleret sig, skal du testes tre gange: Hurtigst muligt med en hurtigtest, samt efterfølgende PCR-test på 4. og 6. dagen. Hvis du ikke kan få en PCR-test på dag 6, kan du tage en hurtigtest.