Coronapas på rejsen

Her kan du læse spørgsmål og svar om det europæiske coronapas.

Når du rejser i EU- og Schengenlande, kan du komme ud for, at skulle bruge dit coronapas (EU's digitale covidcertifikat), der dokumenterer vaccination, negative testresultater eller tidligere smitte.

Hvert enkelt land fastsætter selv de indrejserestriktioner, som man finder nødvendige fx test og isolation ved indrejse samt i hvilke tilfælde, du kan rejse ind som vaccineret, tidligere smittet eller testet. Før du rejser, bør du derfor altid undersøge indrejsereglerne for det land, du vil besøge.

Både coronapas-appen og coronapas-løsningen på sundhed.dk er gyldige som europæiske coronapas (EU's digitale covidcertifikat). Vær opmærksom på, at du skal bruge NemID eller MitID for at logge ind på Coronapas-appen.

Du kan overveje muligheden for at medbringe et udprintet eksemplar af dit coronapas fra sundhed.dk, når du er ude at rejse. På den måde kan du altid bevise, at du er fuldt vaccineret, selv hvis du ikke kan tilgå coronapas-appen.

Find svar på de mest almindelige spørgsmål om rejser til udlandet her:

Spørgsmål og svar til rejsende om covid-19

Spørgsmål og svar om det europæiske coronapas (EU’s Digital COVID certificate)

Opdateret: 13. juni 2022

Generelt

Det europæiske coronapas (EU's digitale covid-certifikat) er en fælles europæisk løsning, der sikrer, at du kan dokumentere negative testresultater, vaccination eller tidligere smitte, når du rejser.

Du finder det europæiske coronapas i Coronapas-appen.

Du kan også bruge andre løsninger, fx coronapas fra sundhed.dk og vaccinationspas sendt med posten til personer, der er digitalt fritaget eller har bestilt et printet pas via sundhed.dk.

Både coronapas-appen og coronapas-løsningen på sundhed.dk er gyldige som europæiske coronapas (EU's digitale covidcertifikat). Du kan derfor rejse med både appen og et udskrevet dokument. Appen og papirløsningen skal accepteres på samme vilkår og betingelser.

Hvis du har NemID eller MitID, kan du printe og medbringe dit europæiske coronapas fra sundhed.dk. Det vil fremgå af certifikatet, at det kan bruges til rejser i EU- og Schengenlande.

Hvis du ikke har NemID eller MitID, kan du få tilsendt et europæisk coronapas som dokumentation for din vaccination ved at kontakte sundhed.dk’s support på telefon 44 22 77 74.

Hvis du skal bruge en negativ hurtigtest (antigentest) til at rejse med, kan du forhøre dig om muligheden for at få et fysisk print af et europæisk coronapas. Det vil fremgå af dit testcertifikat, at det kan bruges til rejser i EU- og Schengenområdet.

Coronapas-appen kan downloades i Apple App Store eller i Google Play. Appen kan installeres på Android-telefoner (med styresystem Android 5 eller højere) og iPhones (med styresystem iOS 9 eller højere).

Du opretter dig i appen med dit NemID eller MitID. Herefter skal du vælge en 4-cifret pinkode, og du kan vælge, om du vil anvende telefonens fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, når du fremover skal logge ind i dit coronapas.

Der kan opstå mange scenarier, hvor du er forhindret i at tilgå coronapas-appen, som ikke er pga. nedetid, men eksterne indvirkninger såsom telefonen er løbet tør for strøm, din telefon er stjålet eller gået i stykker, hardwareproblemer, du har glemt div. loginkoder, du har ingen internetforbindelse og kan derfor ikke opdatere appen mv. Du kan overveje muligheden for at medbringe et udprintet eksemplar af dit coronapas fra sundhed.dk, når du er ude at rejse.

I forbindelse med indrejse vil du i mange lande blive mødt med krav om coronapas. De enkelte lande har forskellige krav til coronapas, fx hvor længe din vaccination er gyldig. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i landets regler inden afrejse.

Hvis du bliver smittet inden rejsen, bør du følge de almindelige anbefalinger om selvisolation, som du finder her:

Smittet med coronavirus

Du mister ikke dit europæiske coronapas på grund af en positiv test og kan rejse så snart, du efter de lokale anbefalinger/regler kan ophæve selvisolationen.

Vær dog opmærksom på at flyselskabet, du rejser med, og det land, du vil rejse til, kan have egne regler vedr. tidligere smitte. Du kan læse om indrejseregler og lokale regler i det land, du skal rejse til, på de danske ambassaders hjemmesider.

Find os i verden (um.dk)

Nej. Det europæiske coronapas (EU's digitale covidcertifikat) dokumenterer din vaccination, testresultat eller tidligere smitte på en sikker og troværdig måde. Alle EU- og Schengenlande har dog fortsat ret til at fastsætte krav om f.eks. test eller isolation efter indrejse i landet. Det kan de f.eks. gøre på baggrund af smittesituationen i det land, du rejser fra. Du skal derfor altid tjekke de lokale regler i det land, du rejser til.

Ambassadernes hjemmesider er et godt sted at begynde:

Udenrigsministeriet: Find os i verden (um.dk)

Læs mere om rejser til udlandet

Det er medlemslandene selv, der bestemmer, hvornår vaccinerede kan indrejse. I flere lande, der fritager vaccinerede for rejserestriktioner, kræver de, at du er færdigvaccineret. Det forstås typisk som 14 dage efter anden dosis (eller 14 dage efter første og eneste dosis, hvis du er vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen). Der kan dog være forskellige regler fra land til land, så tjek rejsereglerne på dit rejsemål.

Ambassadernes hjemmesider på Udenrigsministeriets hjemmeside er et godt sted at begynde:

Find os i verden (um.dk)

Læs mere om rejser til udlandet

Det er de nationale myndigheder, der vurderer, hvor længe man er færdigvaccineret, immun efter tidligere smitte samt hvor længe en negativ test gælder. Derfor kan du møde forskellige gyldighedsperioder alt efter hvilket land, du rejser til. Du skal derfor altid tjekke de lokale regler i det land, du rejser til.

Ambassadernes hjemmesider er et godt sted at begynde: Find os i verden (um.dk)

Der er ingen covid-19 restriktioner ved indrejse i Danmark.

Det europæiske coronapas (EU’s digitale covidcertifikat) kan ikke udstedes på baggrund af en selvtest (antigentest). Det europæiske coronapas udstedes kun på baggrund af test, som er udført af sundhedspersoner eller kvalificeret testpersonale.

Hvis du har brug for et europæisk coronapas, skal du testes på et offentligt testcenter af trænet personale.

Det europæiske coronapas dokumenterer din vaccination, tidligere smitte og negative testresultater. Reglerne for hvornår, du kan indrejse frit på baggrund af fx vaccination varierer fra land til land. Dine vaccinationscertifikater fjernes derfor ikke fra coronapas-appen.

Både coronapas-appen og coronapas-løsningen på sundhed.dk er gyldige som europæiske coronapas (EU's digitale covidcertifikat). Du kan derfor rejse med både appen og et udskrevet dokument. Appen og papirløsningen skal accepteres på samme vilkår og betingelser.

Hvis du har NemID eller MitID, kan du printe og medbringe dit europæiske coronapas fra sundhed.dk. Det vil fremgå af certifikatet, at det kan bruges til rejser i EU- og Schengenlande.

Hvis du ikke har NemID eller MitID, kan du få tilsendt et europæisk coronapas som dokumentation for din vaccination ved at kontakte sundhed.dk’s support på telefon 44 22 77 74

Hvis du skal bruge en negativ hurtigtest (antigentest) til at rejse med, kan du forhøre dig om muligheden for at få et fysisk print af et europæisk coronapas ved test hos et teststed, der foretager hurtigtest (fx Falck, Carelink og Copenhagen Medical). Det vil fremgå af dit testcertifikat, at det kan bruges til rejser i EU- og Schengenområdet.

Under rejsen

Alle EU- og Schengenlande kan scanne dit coronapas. Det er dog ikke et krav, at dit coronapas skal scannes, når du krydser grænser i EU- og Schengenområdet.

Hvis din test i dit coronapas er udløbet, har du ikke længere et gyldigt coronapas. Det er landet, du rejser til, der bestemmer, hvor længe en test er gyldig. Du skal derfor undersøge, hvor du kan få foretaget en ny test i det land, du opholder dig i.

Find testcentrene på dit rejsemål på de danske ambassaders hjemmesider: Find os i verden (um.dk).

Hvis du bliver testet i et andet EU- eller Schengenland end Danmark, fremgår dit testresultat af vedkommende lands europæiske coronapas (EU’s digitale covidcertifikat).

Du har ret til at få udstedt et europæisk coronapas af det land, der har foretaget din test. Testcertifikatet bliver udstedt til dig enten digitalt eller på papir.

Hvis man har dokumentation for en positiv test fra udlandet, kan den også bruges som gyldig dokumentation for tidligere smitte fx ved besøg på restaurant eller andet i Danmark.

Der kan være flere grunde til, at du ikke kan få det digitale coronapas frem. Du kan finde svar på de typiske udfordringer her:

Spørgsmål og svar om coronapas-appen (tekniske udfordringer)

Du kan overveje muligheden for at medbringe et udprintet eksemplar af dit coronapas fra sundhed.dk, og dit fysiske NemID-nøglekort eller nøgleviser, hvis du endnu ikke har fået MitID, så du kan logge ind, når du er ude at rejse.

På den måde kan du altid bevise, at du er fuldt vaccineret, selv hvis du ikke kan tilgå coronapas-appen.

Børn og coronapas

Det er vigtigt at læse op på de covid-19-regler for børn, der gælder for det land, som du rejser til. Ambassadernes hjemmesider er et godt sted at begynde:

Udenrigsministeriet: Find os i verden (um.dk)

Læs mere om danske indrejsereglerne for børn her:

Rejser til udlandet

Ved udlandsrejser kan forældre se deres børns coronapas i EU-visningen i coronapas-appen. Derudover kan man også bruge print-selv-løsningen på sundhed.dk foruden anden testdokumentation, hvis dette er påkrævet af det givne land.

BEMÆRK: Mange danskere oplever, at der kan være tekniske udfordringer på rejsen.

Du kan overveje muligheden for at medbringe et udprintet eksemplar af dit coronapas fra sundhed.dk, og dit fysiske NemID-nøglekort eller nøgleviser, hvis du endnu ikke har fået MitID, så du kan logge ind, når du er ude at rejse.

På den måde kan du altid bevise, at du er fuldt vaccineret, selv hvis du ikke kan tilgå coronapas-appen.

Forældre kan se deres børns test- eller tidligere smitte-certifikat i det europæiske coronapas (EU’s Digital COVID certificate, udlandsvisningen i coronapas-appen), som er gyldigt som et europæisk coronapas, når du rejser. Hvis dit barn bliver vaccineret (fra 12-15 år), kan vaccinationscertifikatet ligeledes ses der.

Man kan også hente sine børns test- og tidligere smitte-certifikater på sundhed.dk. Du kan forhøre dig om muligheden for at få et fysisk print af det testcertifikat ved test hos et teststed, der foretager hurtigtest (fx Falck, Carelink og Copenhagen Medical). Det vil fremgå af dit testcertifikat, at det kan bruges til rejser i EU- og Schengenområdet.

Der kan være flere grunde til, at du ikke kan se coronapas på dine børn (under 15 år) i udlandsvisningen (EU’s Digital COVID certificate) i coronapas-appen:

Hvis dine børn har hemmelig adresse, dvs. er registreret med navne- og adressebeskyttelse i cpr-registret, kan deres coronapas ikke vises i coronapas-appen på udlandsvisningen. Eneste mulighed for at ændre dette er at få ophævet adressebeskyttelsen, hvis den ikke er nødvendig. Dog kan du på MinSundhed tilgå dine børns prøvesvar og coronapas. Vær opmærksom på, at coronapassene i MinSundhed ikke er officielle europæiske coronapas (EU Digital COVID certificate), og derfor anbefales det, at du undersøger, om de kan bruges som dokumentation i forbindelse med rejser. Det kan du gøre under 'Indrejserestriktioner i Europa for danske turister' på Udenrigsministeriets hjemmeside. Du kan ligeledes benytte det testcertifikat, som børnene får adgang til via de private leverandører. Her skal du ligeledes sikre, om børnene kan rejse på det ved fx at kigge på 'Indrejserestriktioner i Europa for danske turister'.

Oversigt over hotlines

Hvis du ikke har fundet svar på dit spørgsmål, kan du kontakte en af myndighedernes covid-19 hotlines.