Nær kontakt

Spørgsmål og svar

Opdateret: 05. januar 2021

Hvis du er kontakt til en smittet uden for din husstand, er du såkaldt ’øvrig kontakt’. Det betyder, at du anbefales at blive testet men at ikke gå i selvisolation. Har du været smittet inden for de sidste 12 uger, anbefales du ike at blive testet.

Hvis du er nær kontakt til en smittet i dit hjem, til en kæreste eller til overnattende gæster, skal du følge disse anbefalinger om selvisolation og test:

 • Bliv hjemme – lad være med at mødes med andre personer, isoler dig fra dem, du bor sammen med, gå ikke på arbejde, undgå indkøb og gåture, og hvis du har hund, så få andre til at lufte den.
 • Hvis du ikke har mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som måske kan bevilge et isolationsophold et andet sted.
 • Anvend et CE-mærket mundbind, og hold 2 meters afstand til andre, hvis du er nødsaget til at gå ud, fx hvis du skal testes.
 • Er du vaccineret med 3. stik, skal du testes, men kan undlade selvisolation. Brug denne guide for at finde ud af hvornår du skal testes:

  Guide nære kontakter

 • Hvis du er vaccineret og udvikler symptomer på COVID-19, skal du dog gå i selvisolation og PCR-testes hurtigst muligt. Er testen negativ, kan du ophæve selvisolationen, da det må formodes, at du fejler noget andet. Du bør stadig blive testet. Brug denne guide til at finde ud af hvornår du skal testes:

  Guide nære kontakter

 

Læs om opsporing og håndtering af nære kontakter (sst.dk)

 

Hvis du har behov for vejledning og henvisning til test:

 • Når du er nær kontakt, kan du få et rekvisitionsnummer fra den smittede person og selv booke tid til test frem for at ringe til smitteopsporingen. Rekvisitionsnummeret kan du brige, når du logger dig på coronaprover.dk med dit nem-id for at bestille tid til test. Dermed behøver du ikke ringe til smitteopsporingen som nær kontakt.
 • Hvis du allevel har brug for at tale med smitteopsporingen, kan du ringe 32 32 05 11, tast 2.

Læs mere om, hvad du gør, alt efter hvilken situation du er i:

Er du nær kontakt?

De fleste, som bliver syge med COVID-19, udvikler symptomer mellem 1 og 14 dage efter de har været udsat for smitte, men de fleste får symptomer efter 5-6 dage.

Som nær kontakt skal du som udgangspunkt sørge for at blive testet to gange. Som udgangspunkt anbefales to PCR-tests, men da der for tiden er stort pres på testkapaciteten, anbefales lige nu at den første test er en PCR-test, mens den anden test kan være en hurtigtest. Den dag, du kan have været udsat for smitte, regnes for dag 0. Den første test bør være en PCR-test, som tages tidligst på 4. dagen, da virus skal have tid til at udvikle sig i kroppen, før den kan påvises i en test. Samtidig giver testen på 4. dagen mulighed for at igangsætte en hurtig smitteopsporing af kontakter, hvis testen viser sig at være positiv. Er testen på 4. dagen negativ, er det stadig vigtigt at tage en hurtigtest på 6. dagen – i nogle tilfælde har virus ikke nået at udvikle sig tilstrækkeligt i kroppen, og testen viser derfor først positiv på 6. dagen.

Får du et positivt svar ved første test, skal du ikke møde op til flere test. Husk at afbestille den efterfølgende tid til test. Hvis din test på 4. dagen er negativ, kan du ophæve din selvisolation, hvis du ikke har symptomer. Husk stadig at få taget testen på dag 6.

Husk, at der findes forskellige testforløb, som afhænger af, hvor tæt du har været på den smittede og hvor længe. Derfor kan antallet af test variere.

Læs mere om, hvad du gør, alt efter hvilken situation du er i:

Er du nær kontakt?

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du ikke bruger offentlig transport eller taxa, når du skal testes.

Det anbefales, at du tager en PCR-test på fjerdedagen. Testen på 6. dagen kan være en hurtigtest.

Nej. Du er først nær kontakt, hvis personen, som du har været tæt på, testes positiv.

Nej. Den øvrige husstand skal først testes og gå i isolation, hvis den nære kontakt testes positiv. Derfor kan den øvrige husstand godt gå på arbejde, i skole, ud for at handle osv., hvis den nære kontakt kan holde sig isoleret fra resten af familien. Alle i husstanden skal være særlig opmærksom på at overholde de generelle råd om smitteforebyggelse, og om der udvikles symptomer. Hvis den nære kontakt hverken har fået 3. stik eller været smittet inden for de seneste 12 uger, anbefales så vidt muligt at undgå tæt og fysisk kontakt til resten af husstanden.

Børn har behov for omsorg og kontakt, som kram og trøst, og dette er vigtigere end at holde afstand. Hvis den nære kontakt er et mindre barn, anbefales det, at fx den ene forælder går i isolation med barnet. . Det anbefales at være ekstra opmærksom på god hygiejne, udluftning og rengøring. Børn, der er nære kontakter, kan muligvis også bevilges et isolationsopkald uden for hjemmet sammen med en forælder.

Hvis du som nær kontakt får symptomer på covid-19, og du ikke har mulighed for at holde afstand til eller isolere dig fra et barn eller andre personer i husstanden, som hverken har fået 3. stik eller er tidligere smittet inden for de seneste 12 uger, anbefales disse personer at blive hjemme, til du er testet negativ for covid-19 på den sidste test.

Du skal testes med det samme, da du løbende har været udsat for smitte.

Hvis din første test er negativ, skal du blive i isolation med dit smittede barn, indtil barnet er smittefri. Dvs. hvis barnet har symptomer, er barnet smittefri 48 timer efter symptomophør, og hvis barnet ikke har symptomer, er barnet smittefri 7 dage efter barnets positive test. Når barnet er smittefri, skal du testes igen hurtigst muligt. Du kan ophæve din selvisolation bed negativ svar på denne sidste test.

Hvis du har været udsat for smitte gennem længere tid, fx i din husstand, men den smittede nu har isoleret sig, skal du testes tre gange: Hurtigst muligt med en hurtigtest, samt efterfølgende PCR-test på 4. og 6. dagen. Hvis du ikke kan få en PCR-test på dag 6, kan du tage en hurtigtest.

Indehold på siden