Smittet

Spørgsmål og svar

Opdateret: 25. juni 2021

Hvis du har fået taget en PCR-test, som viser, at du er smittet med COVID-19, skal du hurtigst muligt isolere dig, så du ikke smitter andre. Du skal også isolere dig fra dem, du bor sammen med. Har du ikke mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som muligvis kan bevilge et isolationsophold uden for hjemmet.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du rådgivning om, hvordan du skal forholde dig, og du får hjælp til opspore dine nære kontakter, som du kan have smittet.

Læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed: Positivt prøvesvar på en PCR-test (stps.dk)

Hvis du har fået en positiv hurtigtest, skal du hurtigst muligt testes igen - denne gang med en PCR-test. PCR-testen er mere følsom end hurtigtesten, og derfor kan den be- eller afkræfte testresultatet. Desuden kan den give svar på, om du er smittet med en særlig variant. Du skal gå i selvisolation, indtil den nye PCR-test har påvist, at du ikke er smittet. Du må gerne gå ud for at blive testet, men undgå offentlig transport. Husk mundbind og at holde afstand.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du vejledning om, hvordan du skal forholde dig, og du får henvisning til en PCR-test, som kan be- eller afkræfte resultatet af din hurtigtest (antigentest). Hvis PCR-testen er negativ, og du ikke har symptomer, kan du muligvis afbryde din selvisolation, men du skal først kontakte Smitteopsporingen.

Læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed: Positiv hurtigtest (antigentest) (stps.dk)

Hvis dit barn er testet positiv for COVID-19, er det vigtigt at sørge for, at barnet straks isolerer sig. Har barnet en alder, hvor isolation ikke er muligt, anbefales det, at barnet isolerer sig sammen med en forælder. Hvis det er vanskeligt at isolere sig i hjemmet, kan du kontakte kommunen, som muligvis kan bevilge et isolationsophold for barnet og en forælder.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du rådgivning om, hvordan du og barnet skal forholde jer, og du får hjælp til opspore barnets nære kontakter. Derudover skal ledelsen i dagtilbud/skole orienteres, så de kan tage de nødvendige forholdsregler og informere forældre til øvrige børn, der kan have været udsat for smitte.

Læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed: Hvis dit barn er testet positiv for COVID-19 (stps.dk)

Coronaopsporingen går i gang med en intensiv smitteopsporing, hvis du er smittet med én af de særlige virusvarianter. Nogle af de særlige varianter er ekstra smitsomme, mens andre udgør en risiko for at kunne smitte personer, der er vaccineret eller tidligere har været smittet.

Den intensive smitteopsporing består bl.a. af særlig opmærksomhed på, om den smittede har været på udlandsrejser eller været sammen med andre, som har været ude at rejse. Desuden kortlægges den smittedes nære kontakter (2. led) og deres nære kontakter (3. led). Hvis der er risiko for smittespredning, vil de nære kontakters nære kontakter blive anmodet om at gå i isolation og blive testet på samme måde som de nære kontakter. Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler, hvis den nære kontakt til en virusvariant er færdigvaccineret.

Læs mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed

I forhold til at forebygge smittespredning er det vigtigste, at du går i selvisolation, hvis du er smittet eller er nær kontakt.

Det betyder, at du skal blive hjemme, og du skal isolere dig fra dem, du bor sammen med. Gå ikke på arbejde, undgå indkøb og gåture, og bed andre om at lufte hunden. Få hjælp med fx indkøb, og får du varer leveret, så få dem stillet ved døren. Anvend et CE-mærket mundbind, og hold 2 meters afstand til andre, hvis du undtagelsesvis er nødt til at gå ud, fx hvis du skal testes.

Undlad tæt fysisk kontakt med andre i hjemmet, og hold mindst 2 meters afstand. Det er særligt vigtigt, hvis du bor sammen med en person i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19. Sov i et separat værelse og undgå at tilbringe længere tid i samme rum. Det er også bedst, hvis du bruger et separat toilet/badeværelse. Hvis det ikke er muligt, bør du selv rengøre overflader, som fx håndtag og vandhaner, inden det bruges af andre i husstanden.

Hvis du ikke har mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som muligvis kan bevilge et isolationsophold uden for hjemmet.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen: Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus (sst.dk)

Har du ikke mulighed for at holde tilstrækkelig afstand til andre i din husstand, fx fordi din bolig er meget lille, eller fordi du deler husstand med personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19, kan du måske få bevilliget et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet af din kommune. Du skal være testet positiv, eller være nær kontakt til en smittet person, før du kan få bevilget et isolationsophold. Ring til din kommune, og hør nærmere om dine muligheder.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen: Til dig, der skal på frivilligt isolationsophold (sst.dk)

Hvis du har haft symptomer, regnes du for smittefri og kan ophæve selvisolationen 48 timer efter, at dine symptomer er forsvundet. Du kan også ophæve din selvisolation efter 10 dages sygdom, hvis du på det tidspunkt har været feberfri i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin, som fx paracetamol), føler du har det betydeligt bedre og kun har milde restsymptomer, såsom tab af smags- og/eller lugtesans, let hoste, hovedpine, træthed m.v.

Hvis du ikke har haft symptomer, er du smittefri og kan ophæve selvisolationen 7 dage efter, at du fik taget testen.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen: Til dig, der er testet positiv for ny coronavirus (sst.dk)

Når du er smittet og er isoleret sammen med en anden smittet, skal du tage udgangspunkt i dit eget sygdomsforløb. Du må derfor først bryde din isolation, når du er smittefri. Du behøver altså ikke vente på at den smittede person, du er isoleret sammen med, også er smittefri. Se spørgsmål og svar vedr. hvornår du regnes for smittefri.

Det er dog vigtigt at være ekstra opmærksom på god hygiejne og rengøring, når du bryder isolationen, så du minimerer risikoen for at bringe virus med ud fra hjemmet.

Du skal ikke testes igen for at blive erklæret rask. Testen kan nemlig være positiv pga. inaktiv virus, selv om du er rask og ikke længere smitter. Det er altså ikke nødvendigt at have en negativ test for at kunne vende tilbage til arbejde, skole m.v.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du venter med vaccination til en måned efter overstået sygdom.