Smittet

Denne side opdateres

Nye retningslinjer for selvisolation

Sundhedsstyrelsen har den 24. januar 2022 annonceret nye regler for, hvornår du kan afbryde din selvisolation. Denne side er under opdatering.

Læs hele pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen (sst.dk)

Spørgsmål og svar

Om at være smittet med coronavirus

Opdateret: 13. januar 2022

Hvis du har fået taget en PCR-test, som viser, at du er smittet med COVID-19, skal du hurtigst muligt isolere dig, så du ikke smitter andre. Du skal også isolere dig fra dem, du bor sammen med. Har du ikke mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som muligvis kan bevilge et isolationsophold uden for hjemmet.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du rådgivning om, hvordan du skal forholde dig, og du får hjælp til opspore dine nære kontakter, som du kan have smittet.

Hvis du har fået en positiv hurtigtest, skal du hurtigst muligt testes igen - denne gang med en PCR-test. PCR-testen er mere følsom end hurtigtesten, og derfor kan den be- eller afkræfte testresultatet. Desuden kan den give svar på, om du er smittet med en særlig variant. Du skal gå i selvisolation, indtil den nye PCR-test har påvist, at du ikke er smittet. Du må gerne gå ud for at blive testet, men undgå offentlig transport. Husk mundbind og at holde afstand.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du vejledning om, hvordan du skal forholde dig, og du får henvisning til en PCR-test, som kan be- eller afkræfte resultatet af din hurtigtest (antigentest). Hvis PCR-testen er negativ, og du ikke har symptomer, kan du muligvis afbryde din selvisolation, men du skal først kontakte Smitteopsporingen.

Hvis dit barn er testet positiv for COVID-19, er det vigtigt at sørge for, at barnet straks isolerer sig. Har barnet en alder, hvor isolation ikke er muligt, anbefales det, at barnet isolerer sig sammen med en forælder. Hvis det er vanskeligt at isolere sig i hjemmet, kan du kontakte kommunen, som muligvis kan bevilge et isolationsophold for barnet og en forælder.

  • Ring til Smitteopsporingen på 32 32 05 11. Her får du rådgivning om, hvordan du og barnet skal forholde jer, og du får hjælp til opspore barnets nære kontakter. Derudover skal ledelsen i dagtilbud/skole orienteres, så de kan tage de nødvendige forholdsregler og informere forældre til øvrige børn, der kan have været udsat for smitte.

Coronaopsporingen går i gang med en intensiv smitteopsporing, hvis du er smittet med én af de særlige virusvarianter. Nogle af de særlige varianter er ekstra smitsomme, mens andre udgør en risiko for at kunne smitte personer, der er vaccineret eller tidligere har været smittet.

Den intensive smitteopsporing består bl.a. af særlig opmærksomhed på, om den smittede har været på udlandsrejser eller været sammen med andre, som har været ude at rejse. Desuden kortlægges den smittedes nære kontakter (2. led) og deres nære kontakter (3. led). Hvis der er risiko for smittespredning, vil de nære kontakters nære kontakter blive anmodet om at gå i isolation og blive testet på samme måde som de nære kontakter. Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler, hvis den nære kontakt til en virusvariant er færdigvaccineret.

I forhold til at forebygge smittespredning er det vigtigste, at du går i selvisolation, hvis du er smittet eller er nær kontakt.

Det betyder, at du skal blive hjemme, og du skal isolere dig fra dem, du bor sammen med. Gå ikke på arbejde, undgå indkøb og gåture, og bed andre om at lufte hunden. Få hjælp med fx indkøb, og får du varer leveret, så få dem stillet ved døren. Anvend et CE-mærket mundbind, og hold 2 meters afstand til andre, hvis du undtagelsesvis er nødt til at gå ud, fx hvis du skal testes.

Undlad tæt fysisk kontakt med andre i hjemmet, og hold mindst 2 meters afstand. Det er særligt vigtigt, hvis du bor sammen med en person i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19. Sov i et separat værelse og undgå at tilbringe længere tid i samme rum. Det er også bedst, hvis du bruger et separat toilet/badeværelse. Hvis det ikke er muligt, bør du selv rengøre overflader, som fx håndtag og vandhaner, inden det bruges af andre i husstanden.

Hvis du ikke har mulighed for at isolere dig hjemme, kan du kontakte din kommune, som muligvis kan bevilge et isolationsophold uden for hjemmet.

Har du ikke mulighed for at holde tilstrækkelig afstand til andre i din husstand, fx fordi din bolig er meget lille, eller fordi du deler husstand med personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19, kan du måske få bevilliget et frivilligt isolationsophold uden for hjemmet af din kommune. Du skal være testet positiv, eller være nær kontakt til en smittet person, før du kan få bevilget et isolationsophold. Ring til din kommune, og hør nærmere om dine muligheder.

Hvis du har haft symptomer, regnes du for smittefri og kan ophæve selvisolationen 48 timer efter, at dine symptomer er forsvundet. Du kan også ophæve din selvisolation efter 10 dages sygdom, hvis du på det tidspunkt har været feberfri i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin, som fx paracetamol), føler du har det betydeligt bedre og kun har milde restsymptomer, såsom tab af smags- og/eller lugtesans, let hoste, hovedpine, træthed m.v.

Hvis du ikke har haft symptomer, er du smittefri og kan ophæve selvisolationen 7 dage efter, at du fik taget testen.

Hvis du er nær kontakt og har fået 3. stik eller har været smittet inden for de seneste 12 uger og løbende er udsat for smitte, fordi den smittede (fx et smittet barn) ikke kan isoleres eller holde afstand, anbefales du at gå i selvisolation.

Hvis du er vaccineret med 3. stik, anbefales du i denne situation en hurtigtest hurtigst muligt samt en PCR-test igen 48 timer efter at den smittede person ikke længere har symptomer. Hvis den smittede ikke har symptomer anbefales (ud over hurtigtesten hurtigst muligt) en PCR-test 7 dage efter den positive test blev taget. Selvisolationen kan ophæves efter svar på den sidste test.

Hvis du er tidligere smittet inden for de sidste 12 uger, behøver du ikke at teste dig, men anbefales stadig at gå i selvisolation, indtil den smittede ikke har haft symptomer i 48 timer.

Du skal ikke testes igen for at blive erklæret rask. Testen kan nemlig være positiv pga. inaktiv virus, selv om du er rask og ikke længere smitter. Det er altså ikke nødvendigt at have en negativ test for at kunne vende tilbage til arbejde, skole m.v.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du venter med vaccination til en måned efter overstået sygdom.

Hvis du er smittet med covid-19, har symptomer, og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, er du muligvis i målgruppen for en ny tabletbehandling, som kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med covid-19.

Opfylder du alle tre kriterier nedenfor, er du muligvis i målgruppen for behandlingen:

1) Positiv PCR-test for covid-19

2) Symptomer på covid-19, som har varet i højst 5 dage. 

3) I øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 i en af følgende grupper:

a. Du er 80 år eller ældre – uanset om du er vaccineret eller ej
b. Du er ikke vaccineret, og er mellem 65 og 79 år
c. Du er ikke vaccineret, og er mellem 18 og 64 år og i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19
d. Du er vaccineret og er under 80 år, men har fx flere forskellige alvorlige sygdomme, som samlet øger din risiko for et alvorligt forløb.

Det er din praktiserende læge, som endeligt vurderer, om du er i målgruppen for behandlingen. Hvis du tænker, at du kan være i målgruppen, er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge så snart du har fået din positive PCR-test, da behandlingen skal gives inden for 5 dage efter, at du har fået symptomer på covid-19.

Læs mere om tabletterne hos Sundhedsstyrelsen her: 

Covid-19 tabletbehandling (sst.dk)

Pjece: Om tablet behandling mod covid-19 (sst.dk)

Sundhedsstyrelsen anbefaler tabletterne til dem, der vil have største gavn af at få dem.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger, baserer sig på en vurdering af hvilke personer, der kan have fordele ved tabletbehandlingen som opvejer risikoen for såvel kendte som ukendte bivirkninger.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at for de personer, der er i størst risiko for at blive alvorligt syg og indlagt, opvejer fordelene ved at kunne reducere risikoen for alvorlig sygdom risikoen for bivirkninger. Personer, der ikke er i øget risiko for alvorligt forløb og indlæggelse, anbefales ikke tabletbehandlingen, da de ikke vurderes at have gavn af tabletbehandlingen.

I takt med, at Sundhedsstyrelsen får mere viden om tabletbehandlingen tilpasses anbefalingerne.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen: 

Covid-19 tabletbehandling (sst.dk)