Covid-19-test

Spørgsmål og svar

Om test for covid-19

Opdateret: 6. juli 2022

Situationer

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, hvor et testsvar kan have betydning for behandling af covid-19. Derfor behøver du ikke længere at blive testet, hvis du bor sammen med eller har haft kontakt til en smittet person. Det er derfor ikke nødvendigt at blive testet, hvis du er nær eller øvrig kontakt.

Vi anbefaler, at du bliver testet, hvis du får symptomer på covid-19 og er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Det kan være, hvis du er 65 år eller ældre eller af andre årsager er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 – det gælder også hvis du er gravid. Hvis du er i øget risiko og tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig behandling af covid-19

Du anbefales at blive testet, hvis:

 • Du har symptomer på covid-19 og føler dig syg, og du samtidig er 65 år eller ældre, eller af andre årsager er i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 - det gælder også, hvis du er gravid. Du kan booke tid til PCR-test i et offentligt testcenter på coronaprover.dk eller vælge at tage en antigenselvtest. Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19. Læs nærmere om tidlig behandling her: covid-19 tablet­behandling (sst.dk)
 • Du har kontaktet en læge på grund af sygdom, og lægen vurderer, der er behov for at vide, hvad der er årsag til symptomerne.

Læs mere om test og fysisk fremmøde på arbejde her:

Fysisk fremmøde på arbejdspladser

Hvis du får symptomer på covid-19 og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen. Hvis du har lette symptomer, eksempelvis løbenæse, kriller i halsen, enkelte host mv., men ellers ikke føler dig syg, behøver du ikke at blive hjemme eller blive testet.

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, kan du ringe til din egen læge eller vagtlæge/1813.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at du bliver testet, med mindre der er en sundhedsfaglig grund til at blive det. Vi anbefaler at du bliver testet, hvis du er syg med betydelige symptomer på covid-19, som eksempelvis feber, vedvarende hoste, vejtrækningsproblemer mv., og du er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.

Hvis du er bekymret for, om du har covid-19 eller af en anden årsag gerne vil vide det, eksempelvis hvis du bor sammen med en person i øget risiko, kan du overveje at tage en selvtest. Det er også stadig muligt at booke tid til PCR-test i det offentlige testsystem.

Læs mere om lette og betydelige symptomer:

Hvis du får symptomer på covid-19 (sst.dk)

Bestilling af test

Der findes flere typer af test for ny covid-19. Uanset hvilken type test du bruger, så husk at testsvaret kun giver et øjebliksbillede af, om du er eller ikke er smittet. Derfor anbefales du fortsat at følge de smitteforebyggende anbefalinger, også hvis din test er negativ.

PCR er en meget følsom testmetode, der påviser ny coronavirus' RNA. Den kan også påvise, om du er smittet med en virusvariant. Testen foretages ved en podning i halsen og giver det mest sikre testsvar. Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar.

Læs mere om PCR-test hos Statens Serum Institut (ssi.dk)

En hurtigtest (også kaldet bl.a. antigentest, kviktest eller lyntest samt selvtest eller hjemmetest) registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test. Hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver derfor ikke et lige så sikkert svar. Til gengæld får man svar efter ca. 15-30 minutter.

Hurtigtest giver ligesom PCR-testen kun et øjebliksbillede. Derfor anbefales du fortsat at huske de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar.

Der kan være tidspunkter, hvor en hurtigtest (herunder også selvtest) kan være at foretrække i stedet for en PCR-test. Det kan for eksempel være, hvis du har brug for at få et hurtigt testsvar. De offentlige hurtigteststeder er lukket. Der kan være mulighed for at få lavet en hurtigtest hos private udbydere mod egenbetaling.

Hvis du skal have en PCR-test:

Du kan selv booke tid til PCR-test på coronaprover.dk.

Find covid-19 testcenter

Vær opmærksom på, at såfremt du ønsker at få foretaget en hurtigtest, er det med egenbetaling.

Hvis du ikke har NemID eller MitID, kan du på coronaprover.dk finde telefonnumre til regionernes telefoniske hotlines, som du kan kontakte for at bestille tid i den region, hvor testen skal tages.

Find telefonnumre og åbningstider på coronaprover.dk

Find covid-19 testcenter

Det er ikke muligt at bestille en samlet tid til hele familien på en gang. Et familiemedlem ad gangen kan bestille tid på de tider, som er tilgængelige på coronaprover.dk.

For børn i alderen 2-14 år kan du som forældremyndighedsindehaver bestille tid til en PCR-test til dit barn på coronaprover.dk ved at logge ind med dit NemID eller MitID. Klik på ”Mine oplysninger” i drop-down-listen. Klik på barnets navn. Skærmbilledet vil skifte til tidsbestilling for barnet. Vil du efterfølgende bestille tid til et andet barn eller dig selv, klikkes der igen på ”Mine oplysninger” og du vælger navn fra drop-down-listen.

Hvis dit barns navn ikke kommer frem i drop-down-listen, skal du kontakte Borgerservice i din bopælskommune. Borgerservice kan hjælpe med korrekt CPR-nummer registrering af dit barn.

Du kan give samtykke til, at dit barn må blive testet uden tidsbestilling på følgende måder:

 1. Du følger som forældremyndighedsindehaver selv barnet til teststedet og afgiver samtykket mundtligt.
 2. Du giver telefonisk samtykke til poderen om, at dit barn må blive testet.

Der skal som udgangspunkt bestilles tid til en PCR-test.

Du kan se aldersbegrænsninger for de enkelte teststeder på Danmarkskortet her på coronasmitte.dk:

Kort over covid-19 testcentre

Børn mellem 2-14 år kan kun testes uden tidsbestilling, såfremt de er ifølge med en forældre eller en værge. Der kan være andre aldersbegrænsninger ved nogle PCR-teststeder.

Du kan se aldersbegrænsninger for de enkelte teststeder på Danmarkskortet her på coronasmitte.dk

Hvis du ikke har NemID eller MitID og har brug for tidsbestilling til dit barn, så kontakt din region ved hjælp af instruktionerne i ”Tidsbestilling uden NemID” på forsiden af coronaprover.dk.

Hvis du har NemID eller MitID

Første gang, du ønsker at bestille tid til en covid-19-test, skal du kontakte den region, du ønsker at få foretaget testen i. De vil hjælpe og sørge for, at du bliver oprettet i systemet. Der kan gå 2-3 dage inden, dit CPR-nummer er reetableret.

Når du er oprettet, kan du booke en tid med NemID eller MitID på coronaprover.dk. Ønsker du på et senere tidspunkt at få taget en ny test, kan du booke tid med det samme. Du skal ikke oprettes på ny.

Du kan finde telefonnumre for de enkelte regioner herunder:

 • Region Hovedstaden: 38 66 00 00
 • Region Sjælland: 70 20 42 33
 • Region Syddanmark: 99 44 07 17, tast 1
 • Region Nordjylland: 97 64 84 63
 • Region Midtjylland: 70 23 24 15

Du finder regionernes åbningstider her (vacciner.dk).

 

Hvis du ikke har NemID eller MitID

Hvis du ønsker at bestille tid, og du ikke har NemID eller MitID, skal du skal du ringe til den region, hvor du ønsker at få taget testen. Du finder telefonnumre til tidsbestilling på coronaprøver.dk under ”Hvordan bestiller jeg tid, hvis jeg ikke har NemID”.

Læs mere på coronaprover.dk: Hvordan bestiller jeg tid, hvis jeg ikke har NemID eller er digitalt fritaget?

På mange teststeder kan du også møde op på teststedet uden tidsbestilling. Her på coronasmitte.dk kan du se, hvilke teststeder du kan møde op på uden tidsbestilling samt eventuelle begrænsninger.

Find testcenter

Når du møder op, skal du følge anvisningerne på teststedet. Husk at medbringe dit gule sundhedskort eller brug den digitale sundhedskort-app. Hvis du ikke har det gule sundhedskort eller den digitale sundhedskort-app, skal du medbringe pas, kørekort eller legitimationskort. Mød op så tæt på den bestilte tid som muligt for at undgå smittespredning. Du bør være opmærksom på at holde god afstand. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger mundbind ved teststedet.

Det anbefales at bære mundbind eller visir, når du skal testes.

Efter testen er foretaget

Du finder svaret på din test på Sundhed.dk. Klik på ”Se dit covid-19 prøvesvar”. Log ind med NemID eller MitID. Hvis du er tilmeldt NemSMS får du en SMS, når dit testsvar er klar på Sundhed.dk.

Du kan også se testsvaret i appen MinSundhed eller i appen MinLæge. I MinSundhed kan du slå notifikationer til, så får du direkte besked, når testsvaret er klar. Testsvaret vil derudover fremgå i coronapas-appen.

Hvis du ikke har NemID eller MitID og adgang til at se testsvaret på Sundhed.dk, kan du få svar på din PCR-test ved at ringe til din praktiserende læge.

Du tilmelder dig NemSMS på Borger.dk

Du vil normalt kunne se dit testsvar dagen efter din test er foretaget, og ofte samme dag, hvis du får foretaget testen om formiddagen - og næste dags morgen, hvis du får foretaget testen senere på dagen. Svartiden afhænger også af, hvor meget pres der er på testkapaciteten. Der er dog få tilfælde, hvor der på grund af tekniske fejl ved selve testpodningen eller testanalysen, ikke kan sendes svar på din prøve til sundhed.dk eller til din læge. Derfor opfordres du til at få taget en ny test, hvis du ikke har modtaget svar senest dagen efter, testen er foretaget.

Hos Statens Serum Institut kan du se de aktuelle svartider for covid-19 test

 • NEGATIV eller IKKE PÅVIST betyder, at du er ikke smittet med covid-19.
 • POSITIV eller PÅVIST betyder, at du er smittet med covid-19.
 • INKONKLUSIV eller UBEDØMMELIG betyder, at din test ikke viste et klart svar. Du skal derfor få foretaget en ny test. 

Du kan som forælder (eller værge) se dit barns testsvar, hvis barnet er under 15 år.

Du kan se svaret på Sundhed.dk. Klik på ”Se dit covid-19 prøvesvar”. Log ind med NemID eller MitID. Klik på ”Viser data for” og vælg dit barns navn.

Du kan også se testsvaret i appen MinSundhed og appen MinLæge

For børn under to år, skal du kontakte din praktiserende læge for testsvar.

Unge over 15 år skal selv logge ind med eget NemID eller MitID for at se testsvar.

Hvis du ikke har NemID eller MitID og adgang til at se testsvaret på Sundhed.dk, kan du få svar på testen ved at ringe til din praktiserende læge.

Du vil normalt kunne se dit testsvar dagen efter, at du har fået foretaget testen og ofte samme dag, hvis du får foretaget testen om formiddagen. Der er dog få tilfælde, hvor der på grund af tekniske fejl ved selve testpodningen eller testanalysen, ikke kan sendes svar på din prøve til sundhed.dk eller til din læge. Derfor opfordres du til at få taget en ny test, hvis du ikke har modtaget svar senest dagen efter, testen er foretaget.

Hvis din test er ’positiv’ eller ’påvist’ for covid-19 betyder det, at du er smittet med covid-19. Du anbefales at gå i selvisolation for at undgå, at du smitter andre. Dette gælder ved alle typer af tests.

Oversigt over hotlines

Hvis du ikke har fundet svar på dit spørgsmål, kan du kontakte en af myndighedernes covid-19 hotlines.