Læs mere om virusvariant B.1.1.7 her:
B.1.1.7 (cov-lineages.org)
Tilpasning af restriktioner til bekæmpelse af COVID-19
Som de fleste andre europæiske lande indførte Tyskland omfattende restriktioner med lukning af skoler, forretninger, restauranter og hjemmearbejde mv., da landet første gang blev ramt af COVID-19 i foråret 2020. Disse blev delvist neddroslet i løbet af sommeren og efteråret, for efterfølgende at blive genindført forud for juleferien, da smitten voksede kraftigt.
Samtidig med at smitteniveauet igen begyndte at stige langsomt i midten af februar, indledte de tyske myndigheder en delvis lempelse af enkelte restriktioner, bl.a. i forhold til børns adgang til skoler og børnehaver samt åbning af de liberale erhverv og forretninger. Idet restriktioner både kan vedtages på forbunds-, delstats-, amts- og kommuneniveau, er der store regionale forskelle i udviklingen og omfang. For eksempel har Tübingen kommune eksperimenteret med et kommunalt coronapas, hvor en negativ kviktest er forudsætning for kunne købe ind i de større forretninger og besøge cafeer og restauranter. Saarland har indført en tilsvarende ordning efter påskeferien, hvilket dog har givet anledning til kritik fra forbundsregeringen i lyset af det stigende smittetal i delstaten og det høje smittetal i Frankrig.
Oxford universitet søger at give et samlet overblik over de enkelte landes reaktioner på COVID-19 epidemien i deres ”COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT)”. Indekset er baseret på 20 individuelle komponenter som restriktioner i skolegang, lukning af arbejdspladser, aflysning af sport- og kulturbegivenheder, forsamlingsforbud, udlandsrejser, maskepåbud etc., men også test- og vaccineudrulning samt økonomiske støtteforanstaltninger. Som det fremgår ligger de aktuelle tiltag i Tyskland på samme niveau som under nedlukningen i foråret 2020, og noget over det aktuelle danske niveau med en indeksværdi på 65 (mod 75 for Tyskland).