Børn og COVID-19

02-02-2021

Børn kan ligesom voksne blive smittet med COVID-19 og skal som udgangspunkt følge de samme anbefalinger som voksne. Der er dog visse forhold, som er gode at være opmærksom på.

  • Børn kan ligesom voksne blive smittet med COVID-19 og skal som udgangspunkt følge de samme anbefalinger som voksne.
  • Børn får som regel ingen eller milde symptomer på COVID-19.
  • Hvis du er bekymret for dit barns tilstand, eller hvis dit barn er under 2 år, kan du ringe til din egen læge for vurdering. Du kan også booke tid til test af dit barn på coronaproever.dk. En test vil kunne afklare, om der er tale om COVID-19 eller anden infektion.

Børn bliver ofte forkølede eller får andre smitsomme sygdomme. Syge børn skal ikke i skole eller dagtilbud. Det kan være svært at skelne imellem, om dit barn er forkølet, har COVID-19 eller anden luftvejsinfektion. Det er derfor kun naturligt, at du kan blive i tvivl om dit barn har COVID-19, om du kan sende barnet i skole, og om barnet skal testes. 

Symptomer

Børn får som regel ingen eller milde symptomer på COVID-19. Typisk vil børn blive sløje, trætte og slappe. Det vil formentlig vise sig ved, at de ikke leger eller deltager i aktiviteter, som de normalt ville deltage i. De kan også have tør hoste, feber og give udtryk for almen utilpashed. Som med voksne, kan børn også have luftvejssymptomer, fx ondt i halsen, forkølelse mv., eller andre symptomer, som fx diarré. Børn behøver ikke at have alle symptomer på én gang. 

Det er helt almindeligt, at et barns næse løber med klart snot, når barnet er ude i koldt vejr, eller hvis barnet græder. Hvis dette er eneste symptom hos barnet, skal du ikke mistænke COVID-19. Men virker barnet sygt, slattent og træt samt har symptomer, fx masser af gulgrønt snot, sygdomsfølelse og tiltagende hoste, bør det holdes hjemme og ikke komme i skole eller dagtilbud. 

Test af børn

Hvis dit barn har symptomer, som kunne være tegn på COVID-19, skal barnet holdes hjemme og isoleres så godt som muligt fra andre i familien. Som udgangspunkt skal man så vidt muligt holde afstand til det smittede barn. Børn har dog brug for omsorg og kontakt i form af kram og trøst, og dette er vigtigere end at holde afstand. Alle i husstanden bør være ekstra opmærksomme på god hygiejne og rengøring, og om de selv udvikler symptomer.

Hvis du er bekymret for dit barns tilstand, eller hvis dit barn er under 2 år, kan du ringe til din egen læge for vurdering og henvisning til test. Hvis du vurderer, det ikke er nødvendigt at ringe til egen læge, kan du booke tid til test af dit barn på coronaproever.dk. En test vil kunne afklare, om der er tale om COVID-19 eller anden infektion. Hvis der ikke er mistanke om COVID-19 hos barnet, eller du vurderer, at en test vil blive ubehagelig for dit barn, kan du vælge ikke at teste barnet. Det er dog vigtigt, at du holder dit barn hjemme, til det ikke længere udviser symptomer og er helt rask. I en familie, hvor flere evt. er syge eller udviser symptomer, kan man teste de voksne eller ældre søskende, da man ofte vil fejle det samme i en familie. Du kan kontakte din egen læge, hvis du er i tvivl eller bekymret for dit barns symptomer. 

Hvornår kan barnet komme tilbage i dagtilbud eller skole?

Barnet kan komme til dagtilbud eller skole, når barnet er helt rask og kan deltage i aktiviteter, som det plejer. Hvis barnet har været testet positiv for COVID-19, kan barnet komme tilbage i dagtilbud eller skole 48 timer efter, barnet ikke længere har symptomer.  

Børn og COVID-19 vaccination

Der er meget begrænsede data om børn og COVID-19 vacciner. Som udgangspunkt bliver børn under 16 år ikke tilbudt vaccination mod COVID-19. 

Under særlige omstændigheder, fx hvis barnet lider af en alvorlig sygdom, der gør det særligt sårbar over for COVID-19, kan barnets læge dog beslutte, at barnet kan blive vaccineret.

Du kan læse mere om COVID-19 hos børn og om vacciner her