Virusvariant B.1.351 kan have betydning for effektiviteten af vacciner
Virusvarianten B.1.351 kan ifølge Statens Serum Institut være forbundet med nedsat følsomhed over for beskyttende antistoffer. Derfor undersøges virusvarianten også nærmere i forhold til, om tilgængelige vacciner vil være ligeså virksomme over for denne variant. Indtil videre er vurderingen fra WHO, at vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna stadigt vil være virksomme, da de giver et bredere ”immunrespons”.
Derimod har der været rejst tvivl om effekten af vaccinen fra AstraZeneca, hvorfor Sydafrika har indstillet anvendelsen af denne.
Læs mere om WHO’s vurdering af effektiviteten af AstraZenecas vaccine i forhold til virusvariant B.1.351 her:
COVAX Statement on New Variants of SARS-CoV-2
Vaccinen fra Johnson & Johnson har vist en lidt lavere effektivitet (57 pct.) over for virusvariant B.1351 end over for de øvrige varianter (66 pct. effektivitet). Foreløbige vurderinger tyder på, at Novavax ligeledes er effektiv over for B.1.351. Begge vacciner er endnu ikke godkendt til anvendelse i EU, men anvendes allerede i Israel, hvor forekomsten af B.1351 hidtil var været begrænset til syv tilfælde.
De hidtidige erfaringer fra behandlingen af patienter med virusvarianten i Sydafrika og Storbritannien indikerer ikke, at patienter, der er smittet med B.1.351, har et mere alvorligt sygdomsforløb eller højere mortalitet end patienter med andre virusvarianter.
Virusvariant B.1.351 vurderes at være en væsentlig årsag til den anden smittebølge, der har ramt Sydafrika og andre lande i regionen i december 2020 og januar 2021. Virusvarianten er identificeret i få tilfælde i Danmark.
Læs mere, om udbredelsen af virusvariant B.1351 i Sydafrika og internationalt i artiklen:
Spredning af virusvariant B.1.351 i Sydafrika og internationalt