Ny virusvariant fra Sydafrika: B.1.351

10-02-2021

Virusvariant B.1.351, der først blev fundet i Sydafrika, har – i tillæg til den særligt smitsomme virusvariant B.1.1.7 – givet anledning til bekymring for øget smitterisiko og usikkerhed om mulig betydning for effektiviteten af vacciner.

  • Virusvariant B.1351 blev først fundet i Sydafrika i oktober 2020. 
  • B.1.351 skønnes at være mere smitsom end andre virusvarianter. 
  • Virusvariant B.1351 kan være forbundet med lavere effekt af AstraZenecas vaccine

Når en person er smittet med COVID-19, er det muligt at analysere prøven og finde ud af, hvilken virusvariant man er smittet med. I takt med, at der både i Danmark og udlandet foretages såkaldt genomsekventering, findes der løbende nye varianter af virusset. Der opnås også en bedre indsigt i forekomst og spredningen af kendte varianter af virusset. 

Det er meget normalt, at et virus muterer, så der opstår nye varianter. Mens de fleste virusvarianter blot er mindre ændringer af kendte varianter, og ikke har større konsekvenser i forhold til sygdomsforløbet, smittespredning eller effekten af vacciner, er der enkelte virusvarianter, der giver anledning til bekymring, da de kan have betydning for én eller flere af de nævnte faktorer.

Virusvarianten B.1.351 er mere smitsom

En af de virusvarianter, der har fået en del opmærksomhed, er B.1.351, som først blev fundet i Sydafrika 8. oktober 2020. Foreløbige undersøgelser indikerer, at denne virusvariant er mere smitsom end de hidtil kendte virusvarianter i Danmark. Blandt andet derfor følges virusvarianten tæt på samme måde, som en anden virusvariant, B.1.1.7, der kædes sammen med den kraftige stigning i antallet af smittede i Storbritannien, Irland og Portugal.

Læs mere om udbredelsen af B.1.1.7 i Storbritannien og Irland i artiklen: 
Bag om den særlig smitsomme virusvariant B.1.1.7

Opdateret 31. marts 2021

Virusvariant B.1.351

Indtil videre er der fundet 48 tilfælde af virusvariant B.1.351 i Danmark.

Virusvariant B.1.351 kan have betydning for effektiviteten af vacciner

Virusvarianten B.1.351 kan ifølge Statens Serum Institut være forbundet med nedsat følsomhed over for beskyttende antistoffer. Derfor undersøges virusvarianten også nærmere i forhold til, om tilgængelige vacciner vil være ligeså virksomme over for denne variant. Indtil videre er vurderingen fra WHO, at vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna stadigt vil være virksomme, da de giver et bredere ”immunrespons”. 

Derimod har der været rejst tvivl om effekten af vaccinen fra AstraZeneca, hvorfor Sydafrika har indstillet anvendelsen af denne. 

Læs mere om WHO’s vurdering af effektiviteten af AstraZenecas vaccine i forhold til virusvariant B.1.351 her:

COVAX Statement on New Variants of SARS-CoV-2

Vaccinen fra Johnson & Johnson har vist en lidt lavere effektivitet (57 pct.) over for virusvariant B.1351 end over for de øvrige varianter (66 pct. effektivitet). Foreløbige vurderinger tyder på, at Novavax ligeledes er effektiv over for B.1.351. Begge vacciner er endnu ikke godkendt til anvendelse i EU, men anvendes allerede i Israel, hvor forekomsten af B.1351 hidtil var været begrænset til syv tilfælde.

De hidtidige erfaringer fra behandlingen af patienter med virusvarianten i Sydafrika og Storbritannien indikerer ikke, at patienter, der er smittet med B.1.351, har et mere alvorligt sygdomsforløb eller højere mortalitet end patienter med andre virusvarianter.

Virusvariant B.1.351 vurderes at være en væsentlig årsag til den anden smittebølge, der har ramt Sydafrika og andre lande i regionen i december 2020 og januar 2021. Virusvarianten er identificeret i få tilfælde i Danmark.

Læs mere, om udbredelsen af virusvariant B.1351 i Sydafrika og internationalt i artiklen:

Spredning af virusvariant B.1.351 i Sydafrika og internationalt