Afstand er et af de mest effektive tiltag i forhold til at forebygge situationer, hvor man bliver eksponeret for virus. Den forventede risikoreduktion ved brug af mundbind, sammenlignet med at holde afstand, estimeres i bedste fald til kun at være halvt så stor som risikoreduktionen ved at holde 1 meters afstand.
Mundbind skal således udelukkende ses som et supplement til afstand og kan heller ikke erstatte de øvrige anbefalinger. Mundbind skal derfor anvendes i kombination med øvrige anbefalinger og skal betragtes som et ekstra smitteforebyggende tiltag, der supplerer øvrige smitteforebyggende anbefalinger.
For at mundbind har en smitteforebyggende effekt skal de desuden anvendes korrekt og suppleres af et højt niveau af håndhygiejne. Ellers kan de udgøre en smitterisiko i sig selv.
Fordele og ulemper ved brugen af mundbind
Når myndighederne anbefaler brug af mundbind i bestemte situationer, kan det – ud over den supplerende smitteforebyggende effekt – have en række fordele.
Det kan bl.a. reducere stigmatiseringen af personer, der ønsker at bruge mundbind, når anvendelsen af mundbind bliver mere almindeligt. Derudover kan brugen af mundbind medvirke til, at befolkningen får en følelse af at kunne bidrage til at hindre smittespredning. Endelig kan mundbindet i sig selv fungere som en fysisk påmindelse om, at man skal efterleve smitteforebyggende tiltag så som at holde afstand til andre personer og opretholde et højt hygiejneniveau.
Omvendt er der også en række mulige ulemper forbundet med, at myndighederne anbefaler brug af mundbind. Der er eksempelvis en risiko for øget kontaktsmitte, hvis mundbindene ikke håndteres og anvendes korrekt, dvs. hvis det berøres under brug, eller hvis det tages af og på uden håndvask eller afspritning. Samtidig er der risiko for smitte, hvis mundbindet ikke udskiftes, når det er fugtigt eller forurenet.
Derudover kan brugen af mundbind for nogle personer medføre fysiske gener såsom hovedpine, åndedrætsproblemer, udslæt, sår og allergiske reaktioner ved langvarig brug. Desuden kan mundbindet være ubehageligt at have på, medføre et generelt ubehag og/eller en følelse af kvælningsfornemmelse.
Endelig er der en risiko for at brugen af mundbind kan medføre falsk tryghed og resultere i en lavere efterlevelse af øvrige og mere effektive tiltag til forebyggelse af smittespredning. Ønsker man at beskytte sig selv og andre bedst muligt, er det derfor nødvendigt at være opmærksom på at holde afstand og sikre håndhygiejne. Erstattes mundbind af disse anbefalinger, vil den risikoreducerende og forebyggende effekt således blive betydelig mindre.