Spredt fra Kina til resten af verdenen
I marts 2020 erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, COVID-19 for en pandemi. En pandemi er en betegnelse for en smitsom sygdom, der er udbredt over én eller flere verdensdele.
Da WHO erklærede COVID-19 for en pandemi 11. marts 2020 var det således på baggrund af, at der var lokal smittespredning – eller såkaldt samfundssmitte – i store dele af verden.
Sygdommen blev første gang identificeret i Wuhan-provinsen i det centrale Kina i december 2019. Herefter spredte den sig først til andre dele af Kina og herefter til resten af verden.
Det første tilfælde af COVID-19 blev konstateret i Danmark den 27. februar 2020. Den smittede var en rejsende, der havde været i Italien. På daværende tidspunkt var dele af Italien hårdt ramt af COVID-19. Det var derfor ikke overraskende, at første smittetilfælde blev konstateret hos en hjemvendt rejsende. I midten af marts blev det annonceret, at man nu havde samfundssmitte i Danmark. Det betød, at flere COVID-19-positive var blevet smittet lokalt i Danmark, og ikke på en rejse til f.eks. Østrig og Italien.
Hvilke symptomer giver COVID-19?
I dag ved vi, at sygdommen COVID-19 hos nogle blot giver milde symptomer, som f.eks. let feber og hoste, mens andre kan blive alvorligt syge.
Symptomerne på COVID-19 ligner de symptomer, som vi kender fra andre luftvejsinfektioner, f.eks. forkølelse og influenza. Symptomerne kan variere fra person til person, og symptomerne, f.eks. om man har feber eller ej, kan ikke bruges til at diagnosticere, om man har COVID-19. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver testet med en PCR-test, hvis man har symptomer.
Læs mere om hvordan man bestiller test:
Test for COVID-19
Læs mere om de forskellige testtyper:
PCR, antistof og hurtigtests - hvad er forskellen?